Update: hergebruikte SpaceX Crew Dragon brengt astronauten naar ISS

Karlijn Klei

2021-04-24 11:15:00

Dragon

Voor het eerst reizen vier astronauten in een hergebruikt ruimtevaartuig richting het internationale ruimtestation. De lancering verliep vlekkeloos.

Update 24/4/2021: Gelukt! Na een voorspoedige reis bereikte Dragon-capsule Endeavour vanochtend om 11:08 uur Nederlandse tijd haar bestemming: het ISS.

“… 3 , 2, 1, 0, ignition and lift off!” Vanochtend 11:49 uur Nederlandse tijd begon een viertal astronauten aan zijn reis naar het internationale ruimtestation ISS. Een bijzondere trip: het is namelijk de eerste keer dat dit gebeurt met een hergebruikte SpaceX Falcon 9-raketbooster en een Crew Dragon-capsule – genaamd Endeavour – die de reis al eerder maakte. “Endeavour launches once again!”

Hergebruikte SpaceX Crew Dragon-capsule Endeavour bereikt 24 april 2021 om 11:08 Nederlandse tijd het internationale ruimtestation ISS. © NASA

Lees ook: Succes! Crew Dragon op weg naar ISS

Hergebruik

SpaceX’ Dragon-capsule Endeavour werd vorig jaar mei al gebruikt om NASA-astronauten Bob Behnken en Doug Hurley naar het ruimtestation te brengen. Deze missie, Demo-2, was groot nieuws. Het was namelijk voor het eerst in bijna negen jaar dat een bemand ruimtevaartuig met een Amerikaanse stuwraket vanaf Amerikaanse grond de ruimte in werd gelanceerd. Het was ook voor het eerst dat deze missie uitgevoerd werd door een commercieel bedrijf: SpaceX.

De Falcon 9, een tweetrapsraket, werd afgelopen november gebruikt om een viertal astronauten, onderdeel van de huidige ISS-bemanning, naar zijn bestemming te brengen. Zowel de Falcon als de Crew Dragon-capsules zijn speciaal ontworpen om hergebruikt te worden.

23 uur

De reis duurt pakweg 23 uur. Als alles volgens plan verloopt, bereikt Endeavour het ruimtestation zaterdag 24 april om 11:10 uur Nederlandse tijd. De astronauten Shane Kimbrough (NASA) Megan McArthur (NASA), Akihiko Hoshide (JAXA) en Thomas Pesquet (ESA) zullen zes maanden in het ruimtestation blijven.

Even zal het erg druk zijn in het ISS; als Endeavour morgen aanmeert, huist het ruimtestation maar liefst elf mensen. Het nieuwe viertal, onderdeel van de Crew-2-missie, vervangt vier collega’s die over een paar dagen weer op huis aan zullen gaan.

De reis is te volgen via een livestream van de NASA (zie hieronder):

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: NASA

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde