‘Ruimtekoelkast’ komt steeds dichterbij

Karlijn Klei

29 May 2021 09:00

koelkast

Om astronauten naast de gevriesdroogde hap nog iets anders voor te kunnen schotelen, werken onderzoekers aan een koelkast die microzwaartekracht aan kan.

Astronaut worden is de droom van velen, maar hoe mooi het uitzicht ook is, verblijven in de ruimte is ontzettend zwaar. Alleen al de gewichtloosheid vergt heel veel van kosmische reizigers. Maar ook andere gemakken van thuis, zoals een toiletbezoekje of een warme maaltijd, zijn aan boord van het internationale ruimtestation (ISS) een stuk lastiger dan voor ons aardbewoners.

Voor wat variatie naast de gevriesdroogde of ingeblikte maaltijden, maar ook om eten tijdens langere ruimtereizen mee te kunnen nemen, proberen wetenschappers daarom al enige tijd een koelkast te bouwen die de gewichtloosheid aan kan. Onderzoekers van de Perdue-universiteit zijn aardig op weg.

Lees ook:

Koelvloeistof

Het is niet de eerste keer dat er geprobeerd wordt een koelkast te maken die mee kan tijdens ruimtereizen. Er zijn er zelfs een paar de ruimte in geweest, maar helaas zonder succes. En dat is niet zo vreemd. Zwaartekracht speelt bij de werking van een traditionele koelkast – waarbij de faseovergang van het door het apparaat circulerende koelmiddel warmte aan de omgeving onttrekt – namelijk een centrale rol.

Om het effect van de gewichtloosheid zoveel mogelijk te beperken, duwt het prototype ruimtekoelkast van de Perdue-onderzoekers het koelmiddel met een hogere snelheid door het systeem. Dat zou bijvoorbeeld moeten voorkomen dat het middel, zonder de aardse zwaartekracht om het in juiste banen te leiden, op plekken gaat zitten waar het de koelkast beschadigt.

Ondersteboven

Op aarde werkt de ruimtekoelkast al, zo lieten de onderzoekers zien – ongeacht hoe die erbij staat. Zelfs ondersteboven lijkt hij prima te werken. Om ook de grote vraag ‘werkt hij bij microzwaartekracht?’ te beantwoorden, namen de onderzoekers het prototype mee aan boord van een van de speciale vliegtuigen van Zero Gravity. Dertigmaal zetten ze daar 20 seconden lang de zwaartekracht ‘uit’.

Volgens de onderzoekers deed het koelkastje het bij gewichtloosheid net zo goed. Een mooi begin, vindt het team, want hoewel de resultaten veelbelovend zijn, moet er nog flink gesleuteld en getest worden voor het apparaat mee kan op ruimtereis.

Een luxe vijf-gangen-menu zal er ook bij een uiteindelijke versie overigens niet in zitten. Maar met een beetje mazzel maakt de komst van een ruimtekoelkast dat astronauten in de toekomst af en toe respijt krijgen van hun stiekem toch best saaie ruimtemaal.

Bronnen: Perdue University via Phys.org, New Atlas

Beeld: Stephen Boxall/ZERO-G; Perdue/Youtube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes