Wingman drone taxiet voor het eerst

Astrid Kromhout

23-10-2020 12:00:00

Loyal Wingman taxiet

De Loyal Wingman combat drone van Boeing manouvreerde op eigen kracht tijdens het taxiën op de startbaan.

De Royal Australian Air Force presenteerde de onbemande straaljager Loyal Wingman begin 2019 samen met fabrikant Boeing. De Loyal Wingman zal straks als ‘maatje’ naast andere militaire platforms opereren om zelfstandig inlichtingen- en verkenningsvluchten uit te voeren. Hiervoor gebruikt de drone kunstmatige intelligentie. Boeing ontwikkelt drie prototypes waarvan de eerste nu ‘gelucht’ werd op de startbaan. 

Lees ook:

Loyal Wingman taxiet

De taxi-proefrit was bedoeld om bepaalde basisfuncties te testen zoals sturen, remmen en bediening van de motor. De Wingman voerde een aantal manoeuvres uit op de teststrip, kwam tot een snelheid van 26 kilometer per uur en stopte op commando. 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De besturing van de innovatieve drone gebeurt vanaf een soort desktop zodat hij straks ook door een vlieger in een jachtvliegtuig kan worden bediend. Dankzij kunstmatige intelligentie kan het toestel zelf de standaard handelingen verrichten zoals opstijgen, landen en navigeren. De operator neemt ter plekke de tactische beslissingen en stuurt het toestel verder aan, een groot voordeel tijdens militaire operaties.

Verwisselbare neus

Het onbemande vliegtuig is 11,7 meter lang en heeft een reikwijdte van zo’n 3700 kilometer. Maar welke bewapening hij precies krijgt, is nog niet bekend.

Overigens werkt Boeing ook voor de Amerikaanse luchtmacht aan een project dat bemande toestellen een onbemand wingman moet geven: Skyborg. Daarover lees je alles in KIJK 11/20.

Boeing verwacht de eerste vlucht van de Loyal Wingman later dit jaar.

Bronnen: New Atlas, Boeing, The Drive

Beeld: Boeing

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes