Indiaas kratermeer is plots knalroze

Karlijn Klei

14 juni 2020 11:59

kratermeer

Dit meer in het centrum van India is van de een op de andere dag van kleur veranderd: van blauw naar rood-roze. Wat is hier aan de hand?

Het Lonarmeer in het Indiase Buldhana is een plaatje. Helder, blauw water omgeven door groene planten. Althans, zo ziet het kratermeer er meestal uit. Onlangs trok het veel bekijks omdat het ogenschijnlijk van de ene op de andere dag compleet van kleur was veranderd. Het was niet langer het bekende blauw, maar had een dieproze kleur gekregen. Niet minder mooi, maar wel bijzonder.

Lees ook:

Kratermeer

Het Lonarmeer is zo’n 50.000 geleden (mogelijk eerder) gevormd toen er met hoge snelheid een flinke meteoriet insloeg. Het is pakweg 150 meter diep en 1,8 kilometer breed en daarmee een van de grootste kratermeren in vulkanisch gesteente ter wereld.

Meestal is het water een heldere blauw of blauwgroen, naar onlangs veranderde dat plots. Deze week gingen er op Twitter foto’s van het meer rond: gevuld met rood-roze water.

Algenbloei

De metamorfose leek als een soort tovertruc van de een op de andere dag plaats te hebben gevonden. Maar magie was het natuurlijk niet. Onderzoekers wisten gauw hun mening te geven. Het oordeel: waarschijnlijk is de toename van rood-roze algen verantwoordelijk. “Het zoutgehalte in het meer is door het lagere waterpeil dit jaar toegenomen”, vertelt geoloog Gajanan Kharat. “Daarbij is het water warmer geworden wat ook voor een toename van (die rood-roze, red.) algen zorgt.”

Het is niet de eerste keer dat het Lonarmeer van kleur verandert. Ook in 2000 zou het blauwgroen plaats hebben gemaakt voor een roze tint. Toch was de snelheid en intensiteit van de verandering toen niet zo intens.

Het exacte hoe en wat achter het blozende meer, hopen onderzoekers binnenkort middels analysen van watermonsters vast te stellen.

Bronnen: Twitter, AFP, IFLScience

Beeld: Maharashtra Tourism/Twitter










Meer Foto's