Picture Perfect: kraakheldere zeebewoner

Karlijn Klei

12 July 2021 08:59

octopus

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een octopus die wel van glas lijkt.

Ging het om een mens, dan zou het een verontrustend plaatje geweest zijn, maar deze zeebewoner kan de transparante look goed hebben. Onderzoekers spotten de zeldzame octopus (Vitreledonella) tijdens een expeditie in de Grote Oceaan. Vanwege zijn glasheldere lijf wordt het weekdier ook wel de glazen octopus genoemd.

Lees ook:

Glazen octopus

Vierendertig dagen koersten onderzoekers van het Californische Schmidt oceaaninstituut (SOI) aan boord van onderzoeksschip Falkor – naar de ‘draak’ uit The Neverending Story – door de wateren van de Grote Oceaan. Ze namen er het onderwaterleven rond de kleurrijke Phoenixeilanden onder de loep.

Tijdens de expeditie werden de marien biologen getrakteerd op veel aquatisch moois, waaronder de ‘glazen’ octopus. Tot grote vreugde van de onderzoekers: het weekdier mag dan geen nieuwe soort zijn – die bij dergelijke tochten toch met enige regelmaat gespot worden – maar is wél een heel mooi exemplaar. Door zijn transparante huid laat de octopus weinig aan de verbeelding over: in zijn ‘kop’ zie bijvoorbeeld zo (de ‘achterkant’ van) zijn ogen en verteringsstelsel zitten.

Bronnen: Schmidt Ocean Institute

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's