KIJK Tipt: automatische samenvatter

KIJK-redactie

29 November 2023 09:00

Samenvatter plaud naast een smartphone waarop een opname wordt samengevat

Welke boeken moet je lezen, welke tentoonstelling is een bezoek waard en wat zijn de nieuwste gadgets? KIJK praat je bij. Deze keer: ChatGPT-gadget neemt gesprekken op en vat ze samen.

Samenvatter

Meer dan een miljoen dollar. Dat haalde de Plaud Note op via crowdfundwebsite Kickstarter. En niet verwonderlijk, want het kleine apparaat is een ChatGPT-empowered voice recorder. Deze gadget kan dus niet alleen al je vergaderingen, telefoongesprekken en stemmemo’s opnemen – maar schrijft die opnames ook voor je uit én maakt er automatisch notulen, mindmaps of to-do-lijsten van. Van ons mag hij dit tekstje samenvatten als: succes, vet, kopen!

Ontdek de campagne op kickstarter.com

Klein maar fijn

Met zijn 14 inch valt de Lenovo Legion Slim 5 (14”, 8) wat kleiner uit dan zijn broertjes en zusjes. Om de laptop toch gebruiksvriendelijk te houden, werd het toetsenbord opnieuw ontworpen. Daar komt veel bij kijken. Denk aan een key travel van 1,5 millimeter, dedicated PgUp- en PgDn-knoppen, en vergrote pijltjestoetsen met geoptimaliseerde key spacing. Natuurlijk zit er onder en achter dat toetsenbord ook nog veel mooie technologie verscholen, maar daarvoor is dit tekstblokje te klein.

Lees verder op lenovo.com

Waarom niemand kwantum begrijpt

Waarom is gras groen en de hemel blauw? Waarom zak je niet door je stoel en verschrompelt de aarde niet tot een erwt? Wat bepaalt hoe de ultieme computer er zal uitzien? Eén antwoord: quantum

Quantumfysica geeft ons een begrip van de materie dat zo breed, krachtig en precies is dat vrijwel alle moderne technologie ervan afhangt. Tegelijk is quantum ongemeen onvatbaar. Geen enkele andere theorie spreekt onze intuïtie zo tegen en heeft tot zoveel controverse geleid.

Wiskundeknobbel Frank Verstraete en talenknobbel Céline Broeckaert vertellen in een heldere en speelse stijl het onwaarschijnlijke verhaal van de quantumfysica. Niet vanuit een ivoren wiskundetoren, maar vanuit het perspectief van de wetenschappers die quantum grootmaakten.
Hun boodschap: quantum is moeilijk, maar niet onbegrijpelijk.

Meer info op bijvoorbeeld bruna.nl

Deze en nog meer tips, boeken en gadgets staan ook in KIJK 11-12/2023.

Tekst: KIJK-redactie/Rik Peters

Openingsbeeld: Plaud Note/kickstarter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK tipt