KIJK Tipt: GPT-3 in een typemachine

KIJK-redactie

03 May 2023 09:00

ghostwriter typemachine

Welke boeken moet je lezen, welke tentoonstelling is een bezoek waard en wat zijn de nieuwste gadgets? KIJK praat je bij. Deze keer: een typemachine gecombineerd met AI.

Spookschrijver

Ghostwriter typemachine

Een typemachine als penvriend. Het kan met de Ghostwriter van kunstenaar Arvind Sanjeev. Het apparaat is een vintage toetsentikker, maar dan uitgerust met motortjes én kunstmatige intelligentie. Je stopt er een papiertje in, typt daarop een vraag voor de gadget, ramt op enter… en kijkt vervolgens toe hoe het apparaat ook écht een antwoord voor je uittikt. Er is voorlopig helaas nog maar één exemplaar van, maar onze vriend Sanjeev heeft beloofd de boel binnenkort open source te maken.

Achtergronden op arvindsanjeev.com

Beeldig

BRAVIA XR A95L van Sony

Nieuwe maand, nieuwe tv. Deze keer is het de BRAVIA XR A95L van Sony. Dit 4K-beeldscherm (van 55 tot 77 inch) is onder meer uitgerust met een Cognitive Processor XR (voor een realistisch beeld) en Clear Image-technologie (voor minder ruis en meer helderheid), maar natuurlijk ook met Acoustic Center Sync (voor een koppeling met een soundbar), 360 Spatial Sound Mapping (voor een 360-graden muzikale belevenis) én Acoustic Surface Audio+ (waarbij geluid wordt gecreëerddoor het schérm te laten trillen). O, en hij is ook nog mooi.

Verdere tech-specs op sony.com

Immuun voor nepnieuws

Cover van Immuun voor nepnieuws van Sander van der Linden

Nepnieuws is een van de grootste problemen van de eenentwintigste eeuw. Sociaal psycholoog Sander van der Linden laat in zijn boek zien hoe we feiten van fictie kunnen onderscheiden.

Te bestellen bij bijvoorbeeld spectrumboeken.nl

Deze en nog meer tips, boeken en gadgets staan ook in KIJK 5/2023.

Tekst: KIJK-redactie/Rik Peters

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK tipt