KIJK Tipt: retrohorloge uit de toekomst

KIJK-redactie

15 November 2023 09:00

HM9 Sapphire Vision retrohorloge met doorzichtige behuizing waardoor het binnenwerk zichtbaar is om een arm met handschoen. De hand heeft het stuur van een auto met een retro-uiterlijk.

Welke boeken moet je lezen, welke tentoonstelling is een bezoek waard en wat zijn de nieuwste gadgets? KIJK praat je bij. Deze keer: horlogemaker doet een herkansing.

Herkansing

Retrohorloge HM9 Sapphire Vision met een transparante buitenkant waardoor het uurwerk zichtbaar is.

Even tijdreizen! In 2018 maakten de Zwitserse horlogebouwers van Maximilian Büsser and Friends namelijk de HM9 Flow: een cool polsklokje dat met vloeiende en aerodynamische lijnen een eerbetoon bracht aan de auto- en vliegtuigdesigns van de jaren veertig en vijftig. Alleen: juist door die opvallende bekisting werd het bewegende binnenwerk aan het zicht onttrokken. Eeuwig zonde. Gelukkig is er nu de HM9 Sapphire Vision: hetzelfde uurwerk, maar met een transparante buitenkant. En daarmee lijkt het tijdloze retroklokje eigenlijk nóg meer uit de toekomst te komen.

Check de tijd op mbandf.com

Muziekmixer

Person in oranje jumpsuit met veel tattoos speel met de Chorda die op zijn of haar knieën ligt.

Wat krijg je als je een piano, een synthesizer, een digitale gitaar en een drumcomputer door elkaar mixt tot één nieuw instrument, met een kekke interface vol knopjes en accelerometers en gyroscopen, waarop je kunt drukken of tikken of swipen, om op die manier zowel voorgeprogrammeerde als zelfontworpen geluiden tevoorschijn te toveren, én je vervolgens besluit die alles-in-één-muziekmachine te financieren via crowdfunding? Nou, dan krijg je dus de Chorda van Artiphon.

Succesvolle campagne op artiphon.com

Eva

Cover van het boek Eva van onderzoeker Cat Bohannon.

Waarom leven vrouwen langer? Waarom geven alleen zij borstvoeding? Bestaat het vrouwelijk brein echt? Onderzoeker Cat Bohannon beantwoordt in dit boek tal van vragen over het vrouwelijk lichaam.

Meer info op bijvoorbeeld bruna.nl

Deze en nog meer tips, boeken en gadgets staan ook in KIJK 11-12/2023.

Tekst: KIJK-redactie/Rik Peters

Openingsbeeld: MB&F

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK tipt