KIJK Tipt: slimme liniaal

KIJK-redactie

26 April 2023 09:00

Digitale liniaal Neoruler

Welke boeken moet je lezen, welke tentoonstelling is een bezoek waard en wat zijn de nieuwste gadgets? KIJK praat je bij. Deze keer: een digitale meetstok.

Digitaalliniaal

Een meetlat uit de toekomst? De NeoRuler komt akelig dicht in de buurt. De slimme meetstok (nauwkeurig tot op 0,1 millimeter) heeft namelijk een klein lcd-scherm dat al je metingen weergeeft, kan met een druk op de knop switchen tussen centimeters en inches, rekent ook in decimalen of breuken, én heeft allerlei handige opzetstukjes zoals een pennenhouder en een vergrootglas. Helaas is nog onbekend of de digitale liniaal ook een banana-for-scale-modus heeft.

Groot succes op crowdfundwebsite kickstarter

Gewooncam

Gewoon een gewone webcam voor gewone mensen die gewoon doen. Mag ook weleens. De Brio 300 van Logitech is een compacte, plug-and-play-computercamera met Full HD-resolutie, automatische lichtcorrectie en een microfoon die omgevingsgeluid onderdrukt – voor een fijne prijs van ongeveer 80 euro. Hij zal niet automatisch je puistjes wegfilteren met beeldbewerking, je stem optimaliseren met autotune, je uitspraken factchecken met kunstmatige intelligentie of je boterham beleggen met veganistische kaasvervanger – maar misschien is dat ook helemaal niet nodig voor je wekelijkse Zoom-vergadering.

Site: logitechOpen kaart

Tot en met 16 juli 2023 toont het Allard Pierson Museum te Amsterdam zeven eeuwen cartografie in Nederland. Tijdens de tentoonstelling leer je ook de verhalen achter de enorme diversiteit aan kaarten kennen.

Meer info bij het Allard Pierson MuseumDeze en nog meer tips, boeken en gadgets staan ook in KIJK 5/2023.

Tekst: KIJK-redactie/Rik Peters

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK tipt