KIJK tipt: smartwatch herkent hartstilstand

KIJK-redactie

13 March 2024 09:00

Smartwatch die hartstilstanden moet herkennen

Welke boeken moet je lezen, welke tentoonstelling is een bezoek waard en wat zijn de nieuwste gadgets? KIJK praat je bij. Deze keer: een levensreddend horloge.

Polsklokje redt levens

De achterkant van de smartwatch die hartstilstanden moet detecteren.

Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand en in 60 procent van de gevallen is er geen getuige. Onderzoekers van verschillende Nederlandse universiteiten en ziekenhuizen ontwikkelen daarom een smartwatch die een hartstilstand kan detecteren én 112 kan alarmeren. Dat lijkt te succesvol: het is ze nu gelukt om met het slimme horloge betrouwbaar te meten of de bloedsomloop stilvalt bij een patiënt, zoals bij een hartstilstand. Mooi resultaat, maar dit onderzoek was uitgevoerd in het ziekhuis. Er zijn extra experimenten nodig voordat de smartwatch ook ‘in het wild’ levens kan redden.

Meer info op hartstichting.nl

DIY-nepper

De LEGO Ideas: Polaroid OneStep SX-70 Camera, met foto's van lego.

Hij maakt geen echte foto’s. Dan hebben we dat meteen gehad. Maar de LEGO Ideas: Polaroid OneStep SX-70 Camera doet wel flink alsof. Het is een vrij authentieke recreatie van de beroemde fotocamera die je zelf in elkaar mag zetten met 516 plastic steentjes. Bouwers krijgen bovendien drie voorgeprinte LEGO-fotokaartjes, die met één druk op de knop daadwerkelijk uit het toestel tevoorschijn floepen. Maar… hij maakt dus geen echte foto’s.

Kost je 80 euro op lego.com

AI-speaker

Ai speaker jbl in drie verschillende kleuren

Hierboven de nieuwe JBL Xtreme 4. Deze draagbare luidspreker (met twee woofers, twee drivers en dual-pumping basradiatoren) is voorzien van verbeterde AI Sound Boost-technologie. Met dat sterke staaltje kunstmatige intelligentie analyseert de speaker in realtime zijn audio, zodat hij het akoestische uitgangsniveau kan optimaliseren, wat resulteert in een krachtiger en minder vervormd geluid. Natuurlijk weet niemand precies wat dat betekent, maar het klinkt alvast veelbelovend.

Check jbl.com

Systeemcrisis

Cover van systeemcrisis. Een wereldbol met schaakstukken erop.

In dit boek beschrijft de Vlaamse politicoloog David Criekemans de geopolitieke verschuivingen die Rusland er in het verleden toe heeft gedreven om zich af te zetten tegen het Westen.

Meer info op bijvoorbeeld bruna.nl

Deze en nog meer tips, boeken en gadgets staan ook in KIJK 3/2024.

Tekst: KIJK-redactie/Rik Peters

Openingsbeeld: Special Eyes Film Productions/Nederlandse Hartstichting 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK tipt