82-jarige vecht voor het milieu

André Kesseler

24 June 2010 10:00

In het Amerikaanse stadje Concord heeft een 82–jarige vrouw de strijd aangebonden met de leveranciers van gebotteld water.

Mevrouw Hill begon haar kruistocht een paar jaar geleden toen haar tien jaar oude kleinkind haar vertelde over de zogenoemde Great Pacific Garbage Patch, een drijvende vuilnisbelt van plastic ter grootte van Frankrijk die tussen Californië en Hawaii ronddrijft.

Albatross_chick_plastic

Albatroskuiken, dood na het eten van ronddrijvend plastic.

Een schandaal, vond mevrouw Hill, en ze richtte haar pijlen op de bottelaars. Dat verraste de heren en dames van de ‘waterindustrie’ nogal, want er zijn volgens hen veel schadelijkere producten om je druk over te maken dan plastic waterflesjes.

Maar Hill bleek onverbiddelijk. Tijdens een bijeenkomst van de Concordse gemeenteraad in april liet ze weten: “De producenten van gebotteld water zuigen onze ondergrondse watervoorraden leeg en verkopen die vervolgens weer aan ons. We vernielen onze planeet, alleen maar vanwege hebzucht.” En dus zou het volgens haar verboden moeten worden om in Concord ‘geplastificeerd water’ te kopen.

Aanvankelijk waren er nog wat gematigde stemmen die voorstelden om alleen overheden te verbieden om gebotteld water te kopen. Maar uiteindelijk was toch een meerderheid van de inwoners het met de oude dame eens. Een paar dagen daarna liet de gemeente weten dat het weliswaar haar verantwoordelijkheid is om aan de wensen van de inwoners te voldoen, maar dat dat in dit geval onmogelijk zou zijn.

De kwestie is inmiddels voorgelegd aan juridische zaken van de staat Massachusetts. De verzamelde bottelaars hebben laten weten dat als het verbod per 1 januari van volgend jaar in zou gaan, ze een rechtszaak zullen aanspannen.

Bronnen: New York Times

Beeld: Duncan Wright/USFWS


Meer Mens