Aantal doden Congo-oorlog valt mee

kijkmagazine

22 January 2010 16:16

De Tweede Congo-oorlog zou het conflict zijn dat sinds de Tweede Wereldoorlog de meeste slachtoffers eiste. Maar een Canadese organisatie stelt dat het dodental van ruim 5 miljoen zwaar overdreven is.

De Tweede Congo-oorlog werd uitgevochten in de Democratische Republiek Congo. Hij duurde officieel van 1998 tot 2003, maar ook daarna vielen nog de nodige doden ten gevolge van de conflicten. Het totale aantal slachtoffers werd door het International Rescue Committee (IRC) vastgesteld op een indrukwekkende 5,4 miljoen.

Dat is wel erg veel, zegt het Human Security Report Project nu. Volgens hen moeten we eerder denken aan de helft: minder dan 3 miljoen. Toegegeven, dat is ook niet bepaald weinig. Maar het zou goed kunnen dat de Congo-oorlog met die body count het predicaat ‘meest dodelijke conflict sinds WOII’ moet afstaan aan de Vietnamoorlog.

Wat er vooral mis is met het getal van 5,4 miljoen, volgens de organisatie achter de nieuwe schatting? Het IRC nam destijds aan dat het sterftecijfer van de Democratische Republiek Congo zónder de oorlog vergelijkbaar geweest zou zijn met dat in omringende landen. Het verschil tussen dat getal en het daadwerkelijke aantal doden tussen 1998 en 2008 werd toegeschreven aan de oorlog.

Dat is al te simpel gedacht, zo meent het Human Security Report Project. Volgens deze organisatie waren de leefomstandigheden ook zonder de Congo-oorlog dermate slecht geweest in het land, dat een deel van de 5,4 miljoen ‘slachtoffers’ van het IRC sowieso wel zou zijn gestorven. -JPK

Bronnen: BBC News

Beeld: AFP/ANP


Meer Mens