Leer boven Lelystad vechten als een jachtvlieger

KIJK-redactie

17-05-2018 12:59:50

Bij airshows ziet het er zo makkelijk uit: straaljagers die strak in formatie vliegen of spectaculaire schijngevechten uitvoeren. KIJK vloog mee met Air Combat Europe en ontdekte dat het een hele kunst is, die met de nodige zweetdruppels gepaard gaat. Maar wat een belevenis!

In een flits is het alsof ik droom dat ik in de hemel ben. Overal om me heen helder licht, blauwe lucht en smetteloos witte wolken. Dan focus ik weer op het doelwit, zo’n honderd meter voor ons: een klein propellervliegtuig, hetzelfde type als waar wij in zitten. Het wil ons afschudden, maar tevergeefs.

Slipstream

Met voorzichtige bewegingen van de stuurknuppel probeer ik de bocht af te snijden en hem recht voor mijn vizier te krijgen. “Let op: je kruist zo zijn slipstream”, tipt mijn instructeur. En inderdaad, nog geen twee tellen later voel ik een korte trilling door ons toestel gaan. Niks van aantrekken. Waarheen ons doelwit ook klimt en draait om ons kwijt te raken, wij klimmen en draaien moeiteloos mee, klaar om toe te slaan als een jagende roofvogel.

Plotseling is er recht voor ons een gat in de bewolking; een kloof met aan weerszijden muren van glinsterende waterdamp. We duiken erin en maken opnieuw een scherpe bocht. Even lijkt onze prooi toch te ontsnappen achter de dichte wolken. Ik baal. De waarschuwing tijdens de briefing schiet door mijn hoofd: when you lose sight, you lose the fight. We duiken lager en lager. De hoogtemeter tolt, de motor bromt en de g-krachten trekken en drukken. Dan opeens is hij daar weer, precies waar ik hem wilde hebben. Gotcha!

Dit is het begin van het artikel Gotcha! te vinden in KIJK 6/2018. Benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat? Bestel dan hier de nieuwste editie van KIJK.

Ben jij een ‘Top Gun’?

Wil je deze ervaring zelf ook meemaken? Dat kan! Want speciaal voor het vijftigjarig jubileum komt KIJK met een stuntactie: bij Air Combat Europe kun je nu een introductieles formatie- en gevechtsvliegtuigen boeken.

Ga mee met een doorgewinterde F-16-piloot en ervaar wat er allemaal bij komt kijken om strak in formatie te vliegen. Achtervolg je tegenstander op hoge snelheid door de wolken. Onderga de g-krachten tijdens een luchtgevecht en voel je een held uit de Battle of Britain.

De aanbieding

Neem een jaarabonnement op KIJK en boek jouw ticket naar de wolken. Ook bestaande abonnees kunnen profiteren van deze actie door hier de unieke trip te boeken met maar liefst 25% korting! De air combat-training duurt in totaal ruim 2,5 uur. Je kunt kiezen uit twee pakketten:

1. Formatie- en air combat-demo. Prijs: €320,- (i.p.v. €450,-).

 • Ontvangst op Lelystad Airport door het ACE-team
 • Uitleg over formatievliegen en luchtgevechtstactieken
 • Briefing formatie/air combat
 • Vlucht van 30 minuten met demo formatievliegen en air combat
 • Je mag zelf de Blackshape besturen
 • 10% korting op een volgende les uit het normale ACE-lespakket
 • Plus GoPro-cockpitvideo t.w.v. €25
 • Plus Goodiebag t.w.v. €25

Bestel je abonnement hier.

2. Formatie en air combat light. Prijs: €395,- (i.p.v. €550,-).

 • Ontvangst op Lelystad Airport door het ACE-team
 • Uitleg over formatievliegen en luchtgevechtstactieken
 • Briefing formatie/air combat
 • Vlucht van 45 minuten met demo formatievliegen en introductie air combat
 • Je mag zelf de Blackshape besturen tijdens de air combat-introductie
 • 10% korting op een volgende les uit het normale ACE-lespakket
 • Plus GoPro-cockpitvideo t.w.v. €25
 • Plus Goodiebag t.w.v. €25

Bestel je abonnement hier.

LET OP: Air combat is niet voor watjes. Je moet gezond zijn, niet langer dan 1,98 meter en zwaarder dan 110 kilogram zijn én een stevige maag hebben. Durf je het nu nog steeds aan?

Tekst: Leonard van den Berg

Beeld: Frank Crébas

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar