Het ‘gereedschap’ van de onverschrokken Albert Ball

KIJK-redactie

21 July 2021 15:00

Albert Ball

Albert Ball kreeg een enorme hekel aan de oorlog, maar schoot binnen enkele maanden ruim veertig vijandelijke vliegtuigen uit de lucht. Daarmee werd hij tot zijn ontzetting een beroemdheid bij het Britse publiek. Met deze drie vliegtuigen vloog hij.

1) B.E.2c

Dit toestel werd gebouwd door de Royal Aircraft Factory en was een van de eerste ontwerpen van de later vanwege andere vliegtuigen terecht wereldberoemd geworden Geoffrey de Havilland. Albert Ball, die er missies mee uitvoerde bij een verkenningssquadron, noemde het “afschuwelijk”. En een Brits parlementslid zei dat de piloten die met de B.E.2c moesten vliegen “eerder vermoord dan gedood werden”. Het enige sterke punt van het toestel was zijn stabiliteit, die goed van pas kwam bij het doen van observaties en het maken van luchtfoto’s.

2) Nieuport 17

Deze Franse jager verscheen in maart 1916 aan het front en werd het favoriete toestel van befaamde piloten als Georges Guynemer (54 overwinningen) en Charles Nungesser (43). Aangezien het Britse Royal Flying Corps op dat moment niets beters had, ging het ook Nieuports gebruiken. Albert Ball kon lezen en schrijven met de Nieuport 17 en gaf er aanvankelijk de voorkeur aan boven de nieuwere en betere S.E.5 (zie hieronder). Hij won het leeuwendeel van zijn luchtgevechten met Nieuports. Dat gold ook voor zijn laatste verifieerbare zege, op 6 mei 1917.

3) S.E.5

Niet overdreven wendbaar, maar wel snel, stevig geconstrueerd en ook voor onervaren piloten makkelijk te vliegen; dat waren de belangrijkste kenmerken van dit eveneens door de Royal Aircraft Factory ontwikkelde jachtvliegtuig. Toch konden veel mensen, onder wie Albert Ball, in eerste instantie weinig enthousiasme opbrengen voor de S.E.5. Na een tijdje veranderde zijn mening drastisch, vooral vanwege die snelheid en robuustheid, en tegenwoordig geldt dit toestel als een van de beste eenmotorige vliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering te vinden in KIJK 8/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 22 juli tot en met 18 augustus.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Openingsfoto: P. Popper/PopperFoto/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen