Een goed alibi en tóch de bak in

KIJK-redactie

01 June 2022 13:00

alibi

Bij deze drie zaken werden alibi’s onterecht weggewuifd.

1) Zestien getuigen

Steven Avery, bekend van de Netflix-serie Making a Murderer zegt onschuldig te zijn, maar zit sinds 2007 vast voor moord. Daarvóór zat hij al 18 jaar bewezen onterecht een gevangenisstraf uit voor aanranding. Het slachtoffer wees hem in 1985 aan als dader; zelf zei hij dat hij in een winkel was. Zestien getuigen konden dat alibi bevestigen, van familieleden tot de kassamedewerker, maar toch werd hij veroordeeld.

2) Schiedammer parkmoord

In één van de grootste gerechtelijke dwalingen in ons land werd Kees B. in 2001 onterecht veroordeeld voor moord op een tienjarig meisje. B. had nota bene een sterk alibi: hij kon aantonen dat hij op zijn werk was. Dat werd overschaduwd door het feit dat hij schuld bekende, een verklaring die hij later introk.

3) Dubbelganger

In 1999 werd Richard Anthony Jones (foto rechts) opgepakt voor een roofoverval in het Amerikaanse Kansas. Zijn alibi was dat hij op een feestje was, wat diverse feestgangers bevestigden, maar ooggetuigen wezen hem als dader aan. Zeventien jaar later kwam Jones vrij toen bleek dat hij een dubbelganger had. Getuigen die beide foto’s zagen, konden de twee mannen niet van elkaar onderscheiden.

Dit is een kader uit het artikel ‘Alibi onbekend’ te vinden in het extra dikke zomernummer van KIJK. Deze editie ligt vanaf 2 juni in de schappen.

Meer informatie:

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: 123AF, Calumet County Jail, David van D AM/ANP, Kansas Doc


Meer Artikelen