All-you-can-eat: hoe lager de prijs, hoe groter de spijt

Marysa van den Berg

18-12-2015 11:00:59

Goedkope all-you-can-eat-buffetten doen je lichamelijk slechter voelen en geven je meer schuldgevoel dan duurdere buffetten.

Reuzehonger en zin om je even helemaal te laten gaan in een all-you-can-eat-restaurant op een van de kerstdagen? Ons advies: ga niet naar een al te goedkoop restaurant. Je zult je daardoor na afloop een stuk minder opgeblazen voelen. Bovendien voel je je dan lang niet zo schuldig om je vreetgedrag.

Dit hebben wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University ontdekt. Zij spraken mensen buiten een Italiaans all-you-can-eat-restaurant in de staat New York, VS aan. De in totaal 139 deelnemers aan de studie werden in twee groepen verdeeld. De ene groep mocht zo veel eten en drinken als hij wilde voor 8 dollar. De andere groep mocht hetzelfde, maar dan voor de helft van de prijs.

Schaamte

Volgens verwachting gaven de dinergangers in de goedkopere prijsklasse na afloop hogere scores op het gebied van fysiek ongemak en het voelen van schaamte dan de eters die meer betaalde voor het buffet. Dit gold zelfs wanneer deelnemers uit de twee groepen evenveel aten. Blijkbaar beïnvloedt de prijs van een diner je zowel fysiek als mentaal. Iets om rekening mee te houden bij het volgende vreetfestijn!

Bronnen: Cornell University, International Journal of Consumer StudiesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis