‘Altijd warmpjes erbij zitten slecht voor gezondheid’

kijkmagazine

19-10-2015 13:00:36

In plaats van de verwarming hoger te zetten, kun je beter accepteren dat het een paar graden kouder is, aldus een recent onderzoek.

Nu de temperaturen afgelopen week aanzienlijk zijn gedaald, is het verleidelijk de verwarming open te draaien of de kachel aan te zetten. Maar nieuw onderzoek suggereert dat die kunstmatige warmte – ‘de eeuwige zomer’ – weleens een ontwrichtend effect kan hebben op ons lichaam.

Simulatie

Dat is een van de conclusies uit een recente publicatie, waarvoor wetenschappers van 26 verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten met uiteenlopende disciplines onderzoek deden naar de invloed van de seizoenen en de gevolgen wanneer deze wordt verstoord. Seizoenswisselingen, zo is al langer bekend, hebben invloed op ons. Het menselijk lichaam is er op aangepast; ongeveer een kwart van onze genen is ‘seizoensgebonden’.

Maar met onze huidige levensstijl misleiden wij ons lichaam, stellen de onderzoekers, door binnenshuis en op kantoor een eeuwige zomer te simuleren. Als het kouder wordt, gaat de verwarming aan; als het donker wordt, de lamp.

En dat kan kwalijke gevolgen hebben voor onze gezondheid, aldus de wetenschappers. Zo zijn er belangrijke genen die, zodra het herfst wordt, de productie activeren van een bepaald eiwit dat ons tegen ziektes als de griep beschermt. Doordat ons lichaam onze leefomgeving echter constant als zomers ervaart, blijft deze activering uit.

Wegkijken

Dergelijke misleiding, zo waarschuwen de wetenschappers, kan niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Het verdwijnen van onze band met de natuurlijke buitenwereld werkt ook een zeker wegkijken in de hand bij milieukwesties, zoals de problematiek rondom de opwarming van de aarde. Daarbij is het omgekeerde het geval: wordt het buiten warmer, dan zetten we gewoon de airco een standje hoger – alsof er niets is veranderd.

Van de huiskamer tot de supermarkt heeft de mensheid er alles aan gedaan om de grillen van de seizoenen uit te bannen. Dat heeft heel veel comfort opgeleverd, maar, zo concludeert het interdisciplinaire onderzoek, het maakt ons ook blinder en kwetsbaarder voor de veranderlijkheden van de natuur.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, University of Aberdeen, Phys.orgPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens