Amerikaanse marine onderzoekt schattigheid

André Kesseler

25-03-2020 15:00:00

schattigheid

Het Office of Naval Research wil weten wat cuteness is en wat het doet.

We kennen allemaal de video’s met bijvoorbeeld kittens of puppies en we weten hoe we daar op reageren. Zelfs het grootste stuk chagrijn smelt een beetje bij zoveel cuteness (schattigheid). En daar doet het Amerikaanse Office of Naval Research (ONR) onderzoek naar.

Lees ook:

Onfrisse berichten

Het effect van jong spul wordt zelfs gebruikt door groeperingen als Al Qaida en IS. Het is namelijk een manier om het bereik van bepaalde berichten, hoe onfris ook, te vergroten. De onderzoekers van het ONR willen weten wat cuteness in verschillende culturen nou precies betekent.

Een van de beste beschrijvingen van schattigheid die men tot nu toe vond, komt uit het Sanskriet. Daar staat de term ‘kama muta’, voor ‘bewogen worden, vol liefde en/of bewondering’. Dus het hartverwarmende gevoel dat je krijgt bij het zien van schattige, baby-achtige dingen.

Schattigheid als wapen

Het doel van het ONR is uiteindelijk om, door de emotionele reactie op al die schattigheid te meten, een statistische analyse te kunnen doen over impact van berichten die op social media rondgaan. Als al die snoezeligheid van invloed is, kan dat ook als een soort antigif worden gebruikt. En dan wordt schattigheid een wapen…

Bron: Popular Mechanics

Beeld: Twitter

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens