US Navy wil lasers…. op een onderzeeboot

André Kesseler

07-02-2020 10:59:00

lasers

Veel willen ze er niet over kwijt, maar er wordt gewerkt aan systemen voor lasers voor de onderwatervloot.

Lasers zijn hot. Goedkoop in het gebruik, betrouwbaar en snel… Maar onder water totaal nutteloos. En toch wil de Amerikaanse marine een aantal onderzeeboten uit de Virginia-klasse uitrusten met high energy laserwapens (HEL). Details zijn uiterst schaars, maar op basis van de informatie die wel beschikbaar is, kunnen we er misschien wel iets nuttigs over zeggen.

Lees ook:

lasers

Ruimteprobleem

Lasers vreten stroom en dat is aan boord van de nucleair aangedreven boten geen probleem; een reactor kan voldoende stroom leveren. Ruimte is wel een dingetje. Op een oppervlakteschip valt meestal nog wel het een en ander te verschuiven om plek te maken voor zo’n lasersysteem, maar aan boord van een onderzeeboot is de ruimte erg beperkt. En door de gigantische druk op een paar honderd meter onder water is het niet verstandig om gaten in de drukhuid te boren zodat er apparatuur aan de buitenkant kan worden opgehangen.

Schietperiscoop

Afgezien van het hoe, is ook de vraag: waarom? Licht – en dus ook een laserstraal – wordt onder water erg snel verstrooid en vanuit de diepte doelen aanvallen, lijkt dus niet erg haalbaar. Het gaat dus om doelen boven water en omdat een onderzeeboot (zeker een nucleaire) veruit de meeste tijd onder de oppervlakte blijft, zullen de ‘laserschoten’ mogelijk via de periscoopmast worden gelost.

lasers

De Virginiaklasse heeft – net als de onderzeeboten uit de Nederlandse Walrusklasse – een zogenoemde optronische mast (foto hierboven). Dus geen systeem van spiegels, maar verschillende soorten camera’s; eentje voor kleur, een hoge resolutie zwart-wit-camera, en een infraroodcamera. Die mast is uiteraard niet groot, maar mogelijk is daar plek te vinden voor een bundel glasvezelkabels om het laserlicht naar buiten te geleiden en daarmee doelen te kunnen bestoken.

Schieten op wat

Blijft de vraag: wat voor doelen dan? Mogelijk gaat het om het sneaky bestoken van vijandelijke drones of relatief kleine boten vol terroristen of drugssmokkelaars. En misschien, als de laser krachtig genoeg is, zelfs doelen op het land, zoals een belangrijk radarsysteem of afweergeschut.

Ooit zal er wel meer duidelijkheid komen over de ‘sub lasers’. Of niet…

Bron: Popular Mechnanics

Beeld: US Navy

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws