Waarom worden Amerikaanse soldaten G.I.’s genoemd?

KIJK-redactie

30-01-2018 08:59:12

Amerikaanse soldaten

We hebben vast allemaal wel eens gehoord van G.I. Joe of het nou om de strip, het speelgoed of de film ging. Maar waar staat G.I. eigenlijk voor?

Het gebruikelijke antwoord op deze vraag luidt dat G.I. staat voor Government Issue, oftewel door de overheid verstrekte spullen. Anders gezegd: soldaten zijn staatseigendom. Maar de oorspronkelijke betekenis was galvanized iron: gegalvaniseerd (van een zinklaag voorzien) ijzer. Het leger gebruikte allerlei voorwerpen, zoals emmers en vuilnisbakken, die van dat materiaal waren gemaakt. Op inventarislijsten werden ze met de letters G.I. aangeduid.

Grommers

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstond de gewoonte om alle militaire uitrustingsstukken G.I. te noemen, in de zin van Government Issue, of General Issue. Maar pas in de Tweede Wereldoorlog werd G.I. een synoniem voor de Amerikaanse soldaat. Dat hing samen met de herinvoering van de dienstplicht in 1940; veel mensen kregen nu een militair in hun familie- of kennissenkring. De term vond verdere verspreiding door de strip G.I. Joe (zeg maar: Jan Soldaat), die vanaf 1942 in het legerblad Yank verscheen.

G.I. heeft vooral betrekking op de soldaten uit WO II en de oorlog in Korea (1950-1953). De Vietnamoorlog bracht de nieuwe benaming grunts (‘grommers’). Aanvankelijk werden daar de mariniers mee bedoeld, maar later ook de gewone Amerikaanse infanteristen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2017.

Tekst: Leo Polak

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK antwoordt