Beluister NU aflevering 5 van KIJK: Het Experiment

Laurien Onderwater

11 May 2023 09:00

podcast over experimenten onder water

In KIJK: Het Experiment bespreken wetenschapsjournalist Diederik Jekel en KIJK-redacteur Laurien Onderwater op een toegankelijke manier de bijzonderste experimenten uit de wetenschap. Aflevering 5 gaat over experimenten die onder water zijn uitgevoerd.

Van de oceaanbodems weten we minder dan van het Marsoppervlak. En dat terwijl de Egyptenaren zo’n vierduizend jaar geleden al de eerste onderwaterexperimenten verrichtten. Daar gaat verandering in komen, want nieuwe zeebodemstudies staan op de agenda. Bovendien gaan we het over de plasticsoep in onze oceanen hebben. Maaike Goudriaan van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet daarvoor spannend onderzoek met plastic etende bacteriën.

KIJK: Het Experiment


De podcast KIJK: Het Experiment is wekelijks te beluisteren via alle grote podcastplatforms, zoals Spotify en iTunes, en kijkmagazine.nl/podcast.

Nog meer afleveringen van KIJK: Het Experiment

Aflevering 1 gaat over wetenschappers die op zichzelf hebben geëxperimenteerd. Van zestig jaar lang dagelijks vingers knakken tot lachende koeien, en van het eerste verkeersslachtoffer tot meneer Murphy en zijn wetten. Sommige wetenschappers gaan tot het gaatje om iets uit te zoeken door op zichzelf te experimenteren. Diederik en Laurien praten met Robin Koops. Hij ontwikkelde in zijn schuur een kunstmatige alvleesklier en testte die op zichzelf om een medische revolutie te veroorzaken.

Aflevering 2 staat in het teken van megalomane experimenten. Een apparaat van vele kilometers lang dat ons meer kan vertellen over hoe het universum in elkaar zit. Limburg is in de race als locatie voor dit nieuwe, supergevoelige instrument dat de mensheid een nieuw zintuig zal geven. Degene die daar alles over kan vertellen, is Stan Bentvelsen, directeur van het deeltjesinstituut Nikhef. Maar niet voordat Laurien en Diederik enkele van de meest megalomane experimenten bespreken.

In aflevering 3 bespreken Diederik en Laurien nutteloze experimenten. Bestaan die eigenlijk wel? Nee, want elk experiment – hoe doelloos dat op het eerste gezicht ook lijkt – levert kennis op. Of je nou onderzoekt welke kazen muggen lekker vinden, uitvogelt waarom een boterham altijd met de beboterde kant op de grond valt, of de hartslag analyseert van mensen die op een blind date zijn. Over dat laatste onderzoek praat psycholoog Mariska Kret ons bij!

Wat gebeurt er als je muizen in een enorme ruimte zonder roofdieren zet en ze onbeperkt toegang tot eten en drinken geeft? Iets gruwelijks. Diederik en Laurien behandelen deze en nog meer dierproeven én alternatieven in aflevering 4. Want anno 2023 is het wel een beetje van de zotte dat we nog steeds op dieren experimenteren. Wetenschapper Andries van der Meer vertelt ons hier meer over. Klinkt interessant? Luister dan nú naar de vierde aflevering van KIJK: Het Experiment!

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens