BIDKL geeft anonieme slachtoffers naam terug

Laurien Onderwater

11-11-2020 09:00:00

Het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, betekende het begin van een nieuw onderdeel van Defensie dat verantwoordelijk is voor het opsporen, bergen en identificeren van oorlogsslachtoffers. KIJK bezocht deze Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht.

Op de Du Moulinkazerne in Soesterberg staat gebouw D12. Van buiten is er niets bijzonders aan, het ziet er vrij sober uit. Maar direct bij binnenkomst loop je tegen vitrines aan waarin van alles staat uitgestald: versleten petten en helmen, naamplaatjes, insignes, foto’s en nog meer memorabilia. Op zichzelf geen spannende voorwerpen, totdat je beseft dat ze allemaal toebehoorden aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De voorwerpen lagen naast de stoffelijke resten die werden teruggevonden in veld- en massagraven, vliegtuigwrakken en op voormalige slagvelden. Mensen zonder identiteit.

In gebouw D12 wordt uit alle macht geprobeerd om die slachtoffers hun naam terug te geven en de nabestaanden te kunnen vertellen wat er met hun geliefden is gebeurd. Dit is de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL).

Dit is het begin van het artikel ‘Identiteit onbekend’ te vinden in KIJK 12/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 november tot en met 15 december.

Meer informatie:

Beeld: Ministerie van Defensie

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Artikelen