Bier brouwen met urine?

KIJK-redactie

01-08-2016 13:00:49

bier brouwen

Je moet er maar zin in hebben. Onderzoekers van de Universiteit van Gent zamelen urine in, om daar bier van te brouwen.

Pisbier – dat zeggen we als we een pilsje niet lekker vinden. Maar de term krijgt nu een hele andere dimensie. Onderzoekers van de Universiteit van Gent hebben een op zonne-energie aangedreven apparaat ontworpen, zo claimen ze, dat drinkwater maakt van menselijke urine. Dit water wordt uiteindelijk gebruikt bij het brouwen van bier.

Verhit dankzij zonne-energie

Het team verzamelde vorige week urine op de Gentse Feesten, een 10-daags muziekfestival. Op dit soort feesten wordt veel bier geconsumeerd – en wordt dus ook veel geplast. De onderzoekers zagen dit als een ideale locatie om een grote hoeveelheid urine op te vangen en deze te recyclen tot drinkwater.

De machine zit vrij eenvoudig in elkaar. De verzamelde urine komt terecht in een grote tank en wordt daar met behulp van zonne-energie verhit. Vervolgens gaat het spul door een membraan, dat de urine scheidt van andere stoffen, zoals kalium en stikstof. Op deze manier wordt ongeveer 95 procent van de ammoniak die in urine zit verwijderd, waardoor de vloeistof schoon genoeg is om te drinken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Liever geen slokje urine?

Maar de onderzoekers, die het project de toepasselijke naam From Sewer to Brewer hebben gegeven, beseffen dat mensen waarschijnlijk niet staan te springen om een slokje gerecyclede urine. Daarom zijn ze van plan om het water en ander geëxtraheerd materiaal te gebruiken voor de oogst van hop, een plant die wordt gebruikt bij het bier brouwen.

Bronnen: Universiteit van Gent, Tech XplorePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis