Kunnen we ons brein met technologie verbeteren?

KIJK-redactie

19 June 2018 10:59

bionisch brein BCI

Neuralink, het nieuwste bedrijf van Elon Musk, werkt aan manieren om ons brein flink op te waarderen. En hij is bepaald niet de enige die dit nastreeft. Kan zo’n hersen-upgrade werkelijkheid worden?

Dat willen we allemaal wel: alle kennis van het internet ‘uploaden’ in onze hersenen – van Wikipedia tot Google Translate – door er alleen maar aan te denken. Of zonder smartphone een liedje delen met vrienden, direct van brein tot brein. Volgens Elon Musk (oprichter van Pay- Pal, Tesla en SpaceX) gaan we het over een decennium of twee allemaal meemaken.

Tegen die tijd moet ons brein zijn uitgerust met de technologie die de smartphone overbodig maakt. Artificiële intelligentie zal dan met onze hersenen zelf zijn verweven: niet alleen omdat dit handsfree snapchatten mogelijk maakt, maar vooral om te voorkomen dat die kunstmatige intelligentie ons boven het hoofd groeit – een angst van Musk.

Het nieuwe bedrijf van de ondernemer, Neuralink, moet de technologie hiervoor een flinke duw in de goede richting geven. En Musk is niet de enige die onze hersenen wil upgraden. De Amerikaan Bryan Johnson (oprichter van het door eBay overgenomen Braintree) zette om vergelijkbare redenen het bedrijf Kernel op. Hoewel velen meewarig het hoofd schudden bij zulke hoog gegrepen ambities, kunnen de heren rekenen op hulp van gerenommeerde hersenwetenschappers. We zetten daarom eens op een rijtje op welke technologische ontwikkelingen zij hun grootse plannen baseren.

Dit is het begin van het artikel ‘Breinboost’ te vinden in KIJK 7/2018. Dit nummer ligt in de winkel van 21 juni tot en met 18 juli.

Meer informatie:

Tekst: Enith Vlooswijk

Beeld: Getty Images

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen