Heeft bombarderen eigenlijk wel nut?

KIJK-redactie

12-12-2017 10:59:30

KIJK 1/2018

Nederlandse F-16-piloten gaan weer in actie komen tegen IS. Een goede aanleiding om het fenomeen bombarderen eens onder de loep te nemen. Want waarom werkt het zo vaak niet, of compleet anders dan gepland?

Het zijn dezelfde grofkorrelige zwart-witbeelden met een richtkruis in het midden die wel vaker in het nieuws opduiken. Ook het inslaan van de bommen ziet er vertrouwd uit. Maar dan volgt een merkwaardig schouwspel. De explosies werpen een enorme hoeveelheid velletjes papier op, die daarna neerdwarrelen op de daken van de omringende huizen: bankbiljetten, afkomstig uit een ‘geldmagazijn’ van Islamitische Staat in de Iraakse stad Mosul.

Zinvol?

In januari 2016 gooiden de Amerikanen er twee bommen van 1000 kilo op. “Het was een prima aanval,” zei generaal Lloyd Austin, “en IS raakte er miljoenen dollars door kwijt. Geld dat ze hard nodig hebben om hun strijders te betalen, nieuwe strijders te werven en hun verderfelijke activiteiten uit te voeren.”

Nederlandse F-16’s gaan vanaf januari weer meedoen aan de luchtaanvallen op wat er in het Midden-Oosten nog over is van IS. De inzet van de Koninklijke Luchtmacht in conflictsituaties is de afgelopen decennia bijna de gewoonste zaak van de wereld geworden. Net zoals niemand het vreemd vindt dat er in oorlogen routinematig bombardementen worden uitgevoerd.

Letterlijk miljoenen tonnen explosieven zijn er in honderd jaar tijd afgeworpen. Complete steden werden daarbij weggevaagd, inclusief forse percentages van hun inwoners. Maar tal van analisten, politici én militairen vragen zich ook al bijna een eeuw af in hoeverre bombarderen eigenlijk zinvol is.

Dit is het begin van het artikel ‘Bommen als boodschap’ te vinden in KIJK 1/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 14 december tot en met 17 januari.

Je kunt het artikel ook op Blendle (€) lezen.

Tekst: Leo Polak

Beeld: Trinity Mirror/Mirrorpix/Alamy Stock Photo

Meer informatie:

KIJK 12/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar