Walrus valt Russische boot aan

Laurien Onderwater

2019-09-24 10:59:58

walrus

Deze onderzoekstocht in het noordpoolgebied ging niet zonder slag of stoot; expeditieleden moesten vluchten voor een woedende walrus.

Onderzoekers van de Russian Geographical Society maakten zich op voor een expeditie naar Frans Jozefland: een archipel bestaande uit 192 vulkanische eilanden. Maar een boze walrus gooide roet in het eten. Het vrouwtje viel de opblaasboot van de Russen aan en bracht hem tot zinken.

Lees ook:

Jonge walrus

De expeditieleden voeren mee op sleepboot Altai, maar om aan land te komen, moesten ze gebruikmaken van een kleinere opblaasboot. Tijdens de overtocht naar een van de Frans Jozefeilanden stuitte het team op een walrusjong. En waar een kleintje is, is vaak ook een moeder. De boze koe kwam kort erna aangezwommen en viel de opblaasboot aan om haar jong te verdedigen.

Vrouwtjeswalrussen (koeien) kunnen zeker 850 kilo wegen en mannetjes (stieren) wegen vaak meer dan een ton. Dus je kunt je wel voorstellen dat als er een woedende walrus van een paar honderd kilo je lichtgewicht bootje aanvalt, dat dat binnen no time omslaat en zinkt. Gelukkig konden de wetenschappers op tijd wegkomen en bereikten ze veilig een van de eilanden. Daarvoor moesten ze wel door het ijskoude water zwemmen.

Opvallend is overigens dat het Russische ministerie van Defensie meldde dat de boot niet was gezonken. Het rapporteerde dat “ernstige problemen werden vermeden dankzij de duidelijke en goed gecoördineerde acties” en dat “de boot van de dieren vandaan werd gehaald zonder ze te schaden”.

Bronnen: Business Insider, The Barents Observer

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Mens

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.