‘Ik zat meer in de holy f*cking shit-hoek’

KIJK-redactie

15-10-2021 12:00:00

artikel artikelidee

Bij het zien van robot Atlas zijn nieuwste trucjes reageerden de redactieleden verschillend. En dat leidde tot een nieuw artikel, schrijft hoofdredacteur André.

We krijgen bij KIJK met enige regelmaat de vraag: hoe komen jullie toch aan al die onderwerpen? Het antwoord is ‘excellente freelancers en een redactie die op de voet volgt wat er allemaal op wetenschappelijk en technisch gebied gebeurt’. En soms ontstaat een idee door een prettige samenloop van omstandigheden.

Supergaaf en holy f*cking shit

Neem nou het verhaal over robots. Het begon met een filmpje dat KIJK-redacteur Laurien Onderwater rondstuurde en waarop heel wisselend werd gereageerd. Van ‘supergaaf’ tot ‘holy f*cking shit, we gaan er allemaal aan’. Het betrof een YouTube filmpje van Boston Dynamics waarin twee robots van dat Amerikaanse bedrijf in een soort pakhuis een parcours afleggen. Een beetje zoals wij vroeger in de gymzaal apenkooi speelden (moet dat trouwens ook geen olympische sport worden?). Met ogenschijnlijk gemak rennen en springen de met processors, batterijen, motortjes en zuigers volgepropte machines over allerlei hindernissen. Aan het eind maken ze een achterwaartse salto en vegen ze over hun schouders om aan te geven dat het allemaal een eitje was.

“Wat vet!!!”, zei Laurien in haar begeleidende mailtje. Ze zag kennelijk alleen maar de fantastische techniek die nodig is om de robots te laten doen wat ze doen. Het rekenwerk, de gevoelige sensors en de coördinatie tussen al dat technisch vernuft. Eindredacteur Leo Polak en ik, mannen van een zekere leeftijd, zaten meer in de holy f*cking shit-hoek.

Het Artikelidee

Schitterende techniek, zeker… Maar wat gebeurt er als die honderden kilo’s samenwerkend metaal ooit bewustzijn krijgen en straks niet soepel over een balk springen maar in onze nek? Stevenen we, vrolijk kuierend door de zogeheten griezelvallei, niet rechtstreeks af op een veel te levensechte versie van de serie Westworld?

Druk mailend over stofzuigrobots, de wetten van Asimov (waaronder: een robot mag nooit een mens kwaad doen) en The Terminator bewogen we ons onbewust de goede kant op. En opeens was daar, hey presto!, Het Artikelidee. Inmiddels heb ik het robotverhaal van Nick Kivits gelezen en ben ik om. Zo’n robot die de hond uitlaat en de ramen lapt is misschien toch niet zo’n slecht idee. Maar ik wil er dan wel eentje met een flinke, makkelijk bereikbare noodknop.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 11/2021, hier met gratis verzending te bestellen.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens