‘Ik hou van die tot-hier-en-dan-verder-mentaliteit’

KIJK-redactie

19 March 2021 09:00

energietransitie

In editie 4 van KIJK staan ‘wetenschappers met heldenmoed’ centraal. Volgens hoofdredacteur André Kesseler een goed thema om bij stil te staan.

Als hoofdredacteur vergader ik nogal veel. Met de redactie, met marketing, met sales, met de uitgever… Over verkoopcijfers, betalingen, het werven van abonnees, artikelideeën, toekomstplannen, specials. Maar af en toe mag ik even terug naar waar ik voor doorgeleerd heb. Terug de wei in.

Bijzonder soort

Dan mag ik Een Verhaal Tikken. Zo verdiepte ik me voor de aflevering van de luchtvaartserie Terugvlucht in deze KIJK in het leven van Auguste Piccard, een heel bijzonder soort wetenschapper. Eentje die niet alleen een briljante geest had, maar ook niet te beroerd was om zijn handen vuil te maken. Zo voer hij in 1931 in een zelfontwikkelde gondel én ballon naar een hoogte van 15 kilometer, veel hoger dan vliegtuigen toen konden komen. (Lees alles over die levensgevaarlijke tocht op pagina 62 en verder.) Aan het einde van het artikel over Piccard zegt iemand dat de tijd van de avonturier-wetenschapper waarschijnlijk voorbij is. Maar dat blijkt mee te vallen.

Na er diep over nagedacht te hebben, besloten we in dit nummer ook het verhaal van coördinerend redacteur Naomi Vreeburg te plaatsen over hedendaagse onderzoekers die hun leven wagen voor de wetenschap. Mannen en vrouwen die aan veel te dunne draadjes boven een zee van lava gaan bungelen bijvoorbeeld. Of die besluiten om bij een gevoelstemperatuur van -82 graden Celsius een beetje over de Zuidpool te wandelen. Niet dat dat allemaal nou per se nodig is, hoor.

Tot hier en dan verder

Ook in dit nummer hebben we voldoende voorbeelden van wetenschappers die vanuit de veiligheid van hun lab heel nuttige dingen onderzoeken. Ik noem maar even de mensen die ‘goede virussen’ bestuderen (pagina 38). Of die zich buigen over de ontwikkeling van fotocamera’s zonder lenzen (pagina 52) en zo een heel nieuwe generatie van nog veel dunnere mobiele telefoons mogelijk maken. Niet bloedstollend, wel heel prettig.

Maar het thema van dit nummer is toch ‘wetenschappers met heldenmoed’. Ik hou van die tot-hier-en-dan verder-mentaliteit, en het is dus goed dat we daar deze maand stil bij staan. En ik ga maar weer eens met gevaar voor eigen leven een vergadering in.

Deze redactioneel staat ook in KIJK 4/2021.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens