Leven we in een door aliens geschapen schijnwereld?

KIJK-redactie

11 June 2021 12:00

David Icke

De Britse complotgoeroe David Icke rijgt al decennialang het ene samenzweringsverhaal aan het andere. Vooral met zijn bizarre en allesomvattende hagedissentheorie doet hij goede zaken.

Het is 29 april 1991 en Terry Wogan kondigt in zijn talkshow de volgende gast aan: David Icke, een populaire Britse sportpresentator, woordvoerder van een politieke partij, journalist en schrijver van het boek Truth vibrations, waarin hij nogal wat opmerkelijke uitspraken doet. Voor de redactie van Wogans programma redenen genoeg om de man uit te nodigen. Dan komt hij op, gekleed in een turquoise trainingspak, en even later vertelt hij dat het kwaad de wereld regeert, dat Groot-Brittannië door vloedgolven zal worden weggevaagd én dat hij de zoon van God is. “Was het een grote schok voor je toen je daar op je achtendertigste achter kwam?”, vraagt Wogan droog. “Verbijsterd is een beter woord”, antwoordt Icke.

Icke combineert alle bekende complottheorieën en creëert daarmee de ultieme nachtmerrie

En terwijl het gelach van het publiek door de studio galmt, vervolgt hij: “De beste manier om negativiteit te bestrijden is door te lachen en vrolijk te zijn. Dus ik ben heel blij dat er door deze mensen zoveel wordt gelachen.” Wogan wiebelt wat op zijn stoel heen en weer en spreekt dan de dodelijke woorden: “Ze lachen óm je, niet mét je.”

Paus van de samenzweringskerk

Het interview zet het toch al roerige leven van David Icke (spreek uit: aajk) compleet op zijn kop. De dag erna kan hij niet meer met goed fatsoen over straat. Overal waar hij komt, wordt hij uitgelachen en uitgejouwd. “Hé, Jezus! Waar is je bijbel?” Journalisten volgen zijn kinderen naar school en zijn vrouw wordt belaagd door cameraploegen. Uiteindelijk besluit Icke met zijn gezin onder te duiken. Jarenlang blijft hij letterlijk en figuurlijk uit beeld.

In die duistere periode koopt hij puur op gevoel een vliegtuigticket naar Peru. Icke: “Ik keek uit het raampje en zag een bijzondere berg met grote stenen er bovenop en die berg riep me: ‘Kom hier, kom hier.’ Toen ik eenmaal in die cirkel van stenen stond, werden mijn voeten als een magneet door de aarde aangetrokken. Ik kon me niet bewegen.”

Icke beschrijft hoe zijn voeten begonnen te trillen en te branden en hoe vanaf dat moment allerlei ideeën in zijn hoofd opborrelden. Met die ideeën vulde hij in de loop der jaren een hele stapel boeken; in een aantal daarvan, dikke pillen van 500 pagina’s elk, zet hij zijn geloof uiteen. Per boek werd zijn verhaal ingewikkelder, maar het maakte Icke wel tot een van de grootste complotdenkers, de gelovigste der gelovigen, de paus van de samenzweringskerk. Icke combineert zo’n beetje alle bekende complottheorieën – de moord op Kennedy, Illuminati, 9/11, geheimzinnige black helicopters, Area 51 – en smeedt ze moeiteloos aaneen tot een soort ultieme nachtmerrie waarin niets is wat het lijkt.

Dit is het begin van het artikel ‘Reptielen aan de macht’ te vinden in de Complot-special van KIJK. Deze bijzondere uitgave ligt nu in de winkel, maar is ook hier te bestellen. Abonnees hebben een kortingscode ontvangen.


Meer Mens