5 grote stadsbranden

KIJK-redactie

07 October 2017 12:59

grote brand

De Grote Brand van Londen in 1666 duurde maar liefst vier dagen en legde een groot deel van de stad in de as. Maar de Londenaren waren zeker niet de eersten – of de laatsten – die hun stad grotendeels in rook zagen opgaan. Vijf andere voorbeelden.

1) Romeins inferno

Dagenlang woedde de brand die in het jaar 64 in de winkels bij het Circus Maximus-stadion begon. Keizer Nero zou het vuur hebben laten aansteken, maar daarvan bestaat geen bewijs.

2) Middeleeuws Londen

Hoeveel doden er exact vielen tijdens de brand van 1212 in Londen is onduidelijk, maar het waren er veel meer dan in 1666. Op de London Bridge belandden mensen letterlijk tussen twee vuren.

3) Brand in Mokum

De twee grootste branden in Amsterdam vonden plaats in 1421 en 1452. De eerste keer werd een derde deel van de stad verwoest; bij de tweede vuurzee zelfs twee derde.

4) Chicago in de as

Op 8 oktober 1871 vloog een schuurtje in Chicago om onbekende redenen in de fik, en een dag later waren naar schatting 90.000 inwoners dakloos. Zo’n 300 mensen vonden de dood.

5) De Kanto-catastrofe

Een aardbeving gooide op 1 september 1923 rond lunchtijd in de Japanse Kanto-regio, waar Tokyo ligt, ontelbare kookstellen om. De branden die zo ontstonden, eisten tienduizenden levens.

Dit is een kader uit de Complot!-aflevering ‘Vurige verhalen’ te vinden in KIJK 11/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 oktober tot en met 15 november.

Tekst: Anouk Broersma

Beeld: Neil Hall/Reuters/ANP

Meer informatie:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Artikelen