Dertien bekende seriemoordenaars

Laurien Onderwater

14 April 2020 08:59

seriemoordenaars

Volgens de officiële definitie is iemand een seriemoordenaar als hij minstens twee moorden pleegt die niets met elkaar te maken hebben. In dit lijstje worden acht beroemde en vijf Nederlandse maniakken opgesomd.

1) John Wayne Gacy (VS)

Gelukkig getrouwd en baas van een bouwbedrijf. Verkrachtte, martelde en doodde 33 jonge mannen die hij onder zijn huis en garage begroef. Kreeg op 10 mei 1994, na veertien jaar in de dodencel, een dodelijke injectie.

2) Fred West (Groot-Brittannië)

Heeft tussen 1967 en 1987 samen met zijn vrouw Rosemary tenminste twaalf jonge vrouwen gefolterd, verkracht en vermoord, waaronder vermoedelijk zijn eigen dochter. Pleegde op 1 januari 1995 zelfmoord in zijn cel.

3) Jeffrey Dahmer (VS)

Vermoordde zeventien jonge mannen. Wilde een warm, willoos lichaam naast zich en voerde daarom allerlei ‘zombie-experimenten’ uit op zijn slachtoffers. Eerst met drugs, later onder meer door zuur via een gaatje in de schedel te gieten. Werd in november 1994 door een medegevangene doodgeslagen.

4) Andrej Tsjikatilo (Sovjet-Unie)

Bijnaam The Red Ripper, omdat hij zijn slachtoffers met zijn blote handen verscheurde. Vermoordde tussen 1978 en 1990 maar liefst 52 meisjes en vrouwen. Werd op 14 februari 1994 met een enkel schot achter het oor ter dood gebracht.

5) Ted Bundy (VS)

Sloeg zijn tientallen vrouwelijke slachtoffers bewusteloos, wurgde en verkrachtte ze. Werd in 1975 eindelijk gepakt, maar wist tot twee keer toe te ontsnappen. Gaf na dertig jaar death row vlak voor zijn dood eindelijk toe dertig vrouwen te hebben vermoord. Werd in 1989 geëxecuteerd.

6) Aileen Wuornos (VS)

Een van de weinige (slechts ongeveer 5 procent van het totaal) vrouwelijke seriemoordenaars. Doodde en beroofde zeven mannen. Op 9 oktober 2002 werd haar doodvonnis voltrokken en een jaar later kwam de film Monster uit, gebaseerd op haar leven.

7) David ‘Son of Sam’ Berkowitz (VS)

Terroriseerde New York tussen juli 1976 en zijn arrestatie in augustus 1977. Schoot zes mensen dood, verwondde zeven anderen en deed dat naar eigen zeggen in opdracht van Sam, de door de duivel bezeten hond van de buren. De inmiddels 56-jarige Berkowitz zit nog steeds in de gevangenis.

8) Harold Shipman (Groot-Brittannië)

Werd bekend als Dr. Death nadat hij tussen 1975 en 1998 naar schatting minstens 215 (maar mogelijk meer dan 250) mensen ombracht met een dodelijke injectie morfine of heroïne. Pleegde in 2004 zelfmoord in zijn cel.

9) Willem van Eijk

Willem van Eijk begon tijdens zijn puberteit te dromen over het vermoorden van een vrouw. In 1971 wurgde hij een vijftienjarig meisje met haar sjaal. Hij maakte in totaal vijf slachtoffers.

10) Gerard Spruit

Gerard Spruit trok in de jaren zeventig met een kar vol Donald Ducks door de Amsterdamse straten en lokte daarmee kinderen naar zich toe. Hij doodde er twee.

11) Ronald Pieper

Ronald Pieper liep veertien jaar vrij rond na de moord op de Puttense Christel Ambrosius. Maar in 2008 werd hij alsnog gepakt dankzij een DNA-match. Drie jaar na zijn tweede moord.

12) Frans Hooijmaijers

Frans Hooijmaijers spoot anderhalf jaar lang patiënten van een zorginstelling in met grote doses insuline, waarna sommigen stierven. Hij werd in 1976 veroordeeld voor vijf moorden, maar zou er 259 hebben gepleegd.

13) Patrick Soultana

Patrick Soultana werd in 2014 veroordeeld voor twee moorden en één poging tot moord. Van een van zijn slachtoffers zaagde hij een voet af, die hij in een pot onder zijn schuur begroef.

Bronnen: KIJK 5-2019, In 5 minuten

Openingsbeeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens