Deze ogenschijnlijk simpele som is nog knap lastig

Laurien Onderwater

02-08-2019 15:59:08

rekensom som wiskunde

Twitteraars breken zich het hoofd over een rekensom die je op de middelbare school kreeg voorgeschoteld. 

Eens in de zoveel tijd circuleert er een raadsel of een optische illusie op het internet dat voor een hoop opschudding zorgt. Herinner je je bijvoorbeeld de jurk nog? Je weet wel: dat exemplaar dat volgens sommige mensen (ik incluis) goud-wit was, terwijl anderen er heilig van overtuigd waren dat de jurk uit blauw en zwart bestond. En een jaar later werden we opgezadeld met het Yanny-Laurel-dilemma.

Nu veroorzaakt een rekensom beroering op sociale media. De som ziet er simpel uit en eigenlijk is hij dat ook, maar er lijken twee antwoorden mogelijk.

Lees ook:

De som

Na een rondje vragen op de redactie kwam het merendeel tot de conclusie dat het antwoord 1 moest zijn. Je werkt immers als eerste de haakjes weg, dan krijg je:

Volg je dan netjes het bekende ezelsbruggetje Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord op dan vermenigvuldig je eerst 2 x 4 en dan deel je 8 door (2 x 4), en zo kom je op het antwoord 1 uit. Maar dat is onjuist; het antwoord moet 16 zijn. Hoe zit dat?

Meneer van Dale

Het Nederlandse ezelsbruggetje Meneer Van Dale Wacht Op Antwoord wordt nog door velen gehanteerd, maar is verouderd. Beter is om het volgende geheugensteuntje te gebruiken: Hoe Moeten We Van Die Onvoldoendes Afkomen (haakjes, machtsverheffen, worteltrekken, vermenigvuldigen, delen, optellen, aftrekken).

Dan nog staat in deze regel vermenigvuldigen ook vóór delen, dus volg je dit geheugensteuntje op dan zou je weer op 1 uitkomen. Maar hier gaat het dus mis, want vermenigvuldigen en delen hebben dezelfde prioriteit. De regel luidt: als bewerkingen met dezelfde ‘voorrang’ in een som voorkomen, wordt de som gewoon van links naar rechts opgelost. Past je dit op bovenstaande som toe, dan krijg je:

Laat het ‘vermenigvuldigen komt vóór delen’ dus snel los. Iets waar mijn collega Naomi (die ik tijdens haar vakantie stoorde met deze vraag op WhatsApp) overigens nog moeite mee heeft:

Laurien: Zeg, rekenwondertje van me. Los jij eens even deze som op. Ben benieuwd wat je antwoord is.

Naomi: 1.

Naomi: Maar ik twijfel…

Naomi: Kwam delen voor vermenigvuldigen?

Laurien: Haha, ja daarin zit hem de crux.

Naomi: K*tsom.

Naomi: Nee, haakjes wegwerken moet eerst. Dus als je eerst de haakjes wegwerkt, moet je daarna vermenigvuldigen! Dus 1!

Laurien: Wat het dus is hè… vermenigvuldigen en delen hebben evenveel prioriteit. Dus als je ze allebei in dezelfde som hebt, werk je van links naar rechts. En dan is het antwoord 16.

Naomi: Potverdomme.

Laurien: Hahaha.

Naomi: 1. Het antwoord is f*cking 1.

Naomi: Ik word helemaal wild.

Laurien: Fijne vakantie hè!

Naomi: Ja. Dank. Helemaal opgefokt nu.

Bronnen: Twitter, Popular Mechanics

Beeld: Andrew Daniels

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes