Driemaal ‘dier klaagt mens aan’

KIJK-redactie

2020-04-10 08:59:00

dierenprocessen

Dierenrechten zijn al eeuwenlang ondergeschikt aan mensenrechten. Maar de laatste tijd wagen steeds meer ‘dieren’ de gang naar de rechter, vooral in de VS. Drie voorbeelden.

1) IJdele aap

Toen de aap Naruto in 2011 de camera van een natuurfotograaf jatte, maakte het beest een hilarische selfie. Maar de publicatie van de foto leidde tot een zaak: een Amerikaanse dierenrechtenorganisatie claimde dat de aap de rechten op de foto bezat, en niet de fotograaf. Copyrightschending! Onzin, oordeelde De rechter.

2) Mishandeld paard

In augustus 2018 werd de voormalige eigenaar van een achtjarig paard uit de Amerikaanse staat Oregon aangeklaagd. Het dier, met de naam Justice, zou 100.000 dollar schadevergoeding moeten krijgen vanwege de slechte manier waarop het was behandeld. Een rechtbank weigerde de zaak omdat een dier in de VS een mens niet mag aanklagen.

3) Eenzame olifant

De olifant Happy is niet happy doordat ze alleen leeft, vinden dierenactivisten. Ze klaagden in 2018 de Bronx Zoo in New York aan, waar het dier al veertig jaar verblijft. Het is niet de eerste rechtszaak van dit Nonhuman Rights Project. Eerder waren er zaken namens vier chimpansees. De missie: gelijke rechten voor niet-menselijke intelligente diersoorten.

Dit is een kader uit het artikel ‘Varken veroordeeld’ te vinden in KIJK 5/2020. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 april tot en met 21 mei.

Meer informatie:

Tekst: Liesbeth Sparks

Openingsbeeld: XAVIER LEOTY/AFP/ANP

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde