‘Doodskist geeft nieuw leven’

Astrid Kromhout

16 September 2020 09:00

Levende doodskist

In een ‘levende doodskist’ geef je na je dood leven aan de natuur. Onlangs is er voor het eerst een overledene in begraven.

Groene begrafenissen worden steeds populairder. Mensen willen duurzamer leven maar ook na hun dood goed voor de aarde zorgen. Het lichaam van een mens bevat veel giftige stoffen zoals olie, metalen en microplastics die slecht zijn voor het milieu. Hoe zorg je ervoor dat die de natuur niet vervuilen? Gebruik schimmels, de schoonmakers van de aarde, bedachten de studenten van Loop, een start-up van de TU delft. Zij ontwierpen een doodskist gemaakt van mycelium, de ‘Living Cocoon’ geheten. Onlangs is de eerste overledene erin begraven.

Lees ook: 

Groeiende grafkist

De paddenstoelen die we in het bos zien, zijn de vruchten van een immens schimmelnetwerk dat voor ons onzichtbaar onder de grond leeft. Dat mycelium, bestaand uit schimmeldraden en wortels van planten en bomen, ruimt actief dode materialen op. Dat kan ook met een overleden mens, dachten ze bij Loop. 

Hun grafkist van mycelium wordt niet geproduceerd, maar hij groeit zelf in zeven dagen in een mal. Daarna wordt hij gedroogd, wat het groeiproces stopt en de kist stevigheid geeft. 

Een met de natuur

Na een begrafenis komt de grafkist in aanraking met grondwater, waardoor het mycelium weer aan het werk gaat. Het zet de afvalstoffen van het lichaam om in voedingsstoffen voor de bodem en verbetert daarmee de bodemkwaliteit. Samen met Naturalis gaat Loop ook onderzoeken welke invloed deze vorm van teraardebestelling heeft op de biodiversiteit.

Uitvaarten worden steeds milieuvriendelijker. Bij een normale begrafenis duurt het namelijk tien jaar of langer voordat een lichaam helemaal is afgebroken. Een duurzamere manier van lijkbezorging is bijvoorbeeld humusatie, waarbij een lijk binnen 30 dagen in bodemmeststof verandert. Dit proces gebeurt alleen in een stalen kist. De levende doodskist zorgt ervoor dat een lichaam op een natuurlijke manier na drie jaar is gecomposteerd. En dan is de overledene weer één met de natuur.

Bronnen: TU Delft, Nu.nl, Loop of Life

Beeld: Loop of Life

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens