Drie grote waagstukken

KIJK-redactie

30 November 2021 12:00

luchtaanvallen

In de Tweede Wereldoorlog vonden er veel riskante luchtaanvallen plaats. Hier enkele voorbeelden.

Berlijn, 7 juni 1940

Het eerste bombardement op de hoofdstad van het Derde Rijk werd niet uitgevoerd door de Britse Royal Air Force, maar door de Franse luchtmacht. Eén enkele Farman NC233.3 vertrok uit Bordeaux en vloog via het Kanaal, de Noordzee en de Oostzee naar Berlijn. Daar gooide het toestel in het nachtelijk duister een bommenlast van ruim 2000 kilo op een fabriek van Siemens. Deze aanval, een vergelding voor een Duits bombardement op Parijs, was in de eerste plaats bedoeld om bij de Franse bevolking de moed erin te houden.

Eindhoven, 6 december 1942

Philips had in Eindhoven twee fabrieken waar radio-onderdelen voor de Wehrmacht werden gemaakt. De RAF stuurde er 93 tweemotorige bommenwerpers op af, waaronder 36 Bostons. Extreem laag, om de vijandelijke radar en luchtafweer te ontlopen, raasden de toestellen over de Oosterschelde, het noorden van België en Brabant richting hun doelwit. Hoewel de fabrieken veel voltreffers kregen, keerden vijftien vliegtuigen niet terug van deze missie en 62 bemanningsleden sneuvelden. In Eindhoven werden 140 burgers gedood.

Ploiești, 1 augustus 1943

Rond de Roemeense stad Ploiești bevond zich een aantal raffinaderijen waar Hitlers oorlogsmachine een flink deel van zijn olie vandaan haalde. Vanaf bases in Noord-Afrika stegen 177 Amerikaanse B-24’s op om daar een einde aan te maken. (Zie foto bovenaan dit artikel.) Maar tijdens de vlucht naar het doelwit ging er veel mis met het navigeren, en eenmaal bij Ploiești aangekomen stuitten de zware bommenwerpers op een muur van afweergeschut. Van de B-24’s gingen er 53 verloren; 310 bemanningsleden werden gedood. De schade aan de raffinaderijen was al na enkele weken hersteld.

Dit is een kader uit de Terugvlucht-aflevering ‘Doelwit Tokyo’, te vinden in KIJK 1/2022. Deze editie ligt in de winkel vanaf 16 december tot en met 19 januari.

Meer informatie:

Tekst: Leo Polak

Beeld: USAAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen