Drones gaan ‘M&M’s’ afvuren op bunzings

Laurien Onderwater

14-07-2016 09:13:55

Drones vuren M&M's af op bunzings

Deze Amerikaanse wildlife-organisatie heeft een op het oog ongewone oplossing gevonden voor de met pest bedreigde bunzing.

We kennen fretten als die schattige, langwerpige knaagdiertjes die we als huisdier kunnen houden. Maar in de natuur is de bunzing – de wilde voorvader van de fret – een bedreigde diersoort, vooral de zwartvoetbunzing. De beestjes zijn in gevaar door een pestepidemie die zich verspreidt over de grote vlaktes van Amerika. De US Fish and Wildlife heeft hier een bijzondere oplossing voor bedacht.

Vaccin-snoepje

De organisatie wil namelijk met behulp van drones M&M’s afvuren op de bunzings. Oké, niet echt M&M’s. Het zijn korrels bedekt met pindakaas waarin een bepaald vaccin is verwerkt. Bunzings zijn gek op de smaak van pinda’s. Wanneer de beestjes het snoepje eten, krijgen ze het middel binnen en zijn ze beschermd tegen de ziekteverwekkers.

In minder dan een minuut moeten de drones M&M’s uitstrooien over een gebied van ruim 4000 vierkante meter. De vliegtuigjes kunnen in drie richtingen tegelijkertijd de vaccins afschieten. Echter is dit plan nog in de ontwikkelingsfase.

Operatie M&M

Niet alleen bunzings zijn het doel van de ‘M&M-drones’, de vaccins zijn tevens bedoeld voor prairiehonden die ook slachtoffer zijn van de pest. Bunzings verjagen prairiehonden uit hun holen, zodat ze er zelf kunnen wonen en het eekhoornachtige knaagdier staat ook vaak op hun menu. Wanneer de prairiehond in leven wordt gehouden, levert dit dus ook voor de zwartvoetbunzing een voordeel op.

In september gaat operatie M&M hopelijk van start. Waarom verzinnen ze zoiets eigenlijk niet voor de mens? Dat zou een stuk prettiger zijn dan zo’n vervelende injectie.

Bronnen: The Guardian, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar