Drukke jongeren vergeten hun pilletje niet

KIJK-redactie

07 April 2010 10:00

Iedereen die dagelijks medicijnen moet slikken, is dat waarschijnlijk wel eens vergeten. Onderzoekers zijn er achtergekomen wanneer mensen hun medicatie het vaakst vergeten en hoe dat is te voorkomen.

“Het vermogen om te onthouden je medicijnen in te nemen, ligt niet zo zeer aan verschillen tussen mensen, maar meer aan de verschillen tussen wat en hoeveel deze mensen op een dag doen”, zegt Dr. Shevaun Neupert van de North Carolina State University, die het onderzoek uitvoerde.

Niet alleen een al dan niet volle agenda, maar ook leeftijd speelt een rol bij het innemen van noodzakelijke medicijnen. Jonge mensen (tussen de 18 en 20 jaar oud) vergeten hun medicijnen minder vaak als ze het erg druk hebben, terwijl dat bij ouderen (tussen de 60 en de 89 jaar oud) juist omgekeerd is. Zij denken vaker aan hun dagelijkse pilletje als ze het minder druk hebben dan op een normale dag.

“Nu we dit verschil weten, is het duidelijk dat we deze twee groepen op verschillende manieren moeten aanspreken”, zegt Neupert. “Zo moeten we jongeren die medicijnen slikken aansporen om heel de dag bezig te blijven, zodat ze hun medicatie niet vergeten. En moeten we ouderen laten weten dat ze juist extra goed op moeten letten op dagen dat ze het drukker hebben dan normaal.”

Bronnen: North Carolina State University, via PhysOrg.com










Meer Mens