Eugenetica: de oorlog tegen de onderklasse

KIJK-redactie

21 May 2021 09:00

eugenetica

Het streven om een ras van supermensen te ontwikkelen door ‘slechte’ genen te elimineren, brengen we vaak in verband met het Duitse nationaalsocialisme. Maar in de Verenigde Staten werd hier al veel eerder aan gewerkt. Sterker nog: Adolf Hitler bewonderde een vooraanstaande Amerikaanse onderzoeker op dat gebied.

“Veel hangt af van goede genen, vinden jullie ook niet? Jullie hebben goede genen hier in Minnesota.” Dat riep Donald Trump op 18 september 2020 tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Bemidji, in de noordelijke staat Minnesota. Hij voegde eraan toe dat de inwoners van Minnesota die goede genen hadden ontwikkeld door de koude winters daar te overleven. Vervolgens waarschuwde hij dat, mocht Joe Biden de verkiezingen winnen, Bemidji zou worden overspoeld door vluchtelingen uit Somalië.

Hadden deze opmerkingen over goede genen een racistische ondertoon? Insinueerde de toenmalige Amerikaanse president dat de genen van de Minnesotans superieur waren aan de genen van Somalische vluchtelingen? Rich Sieger, de voorzitter van de Republikeinse Partij in Minnesota, zag er geen kwaad in. Het was volgens hem gewoon Trumps manier om iets aardigs over zijn toehoorders te zeggen.

Brandon Tensley, een zwarte commentator van CNN, dacht er anders over. Hij bespeurde een duistere, racistische ondertoon in deze uitspraak, die de president voor een uitsluitend blank publiek hield: “Trumps woorden verwijzen naar de gewelddadige geschiedenis van de eugenetica, waarin het hebben van goede genen de eigenschap van een superieur ras is.”

Dit is het begin van het artikel ‘Oorlog tegen de onderklasse’ te vinden in het zomernummer van KIJK. Deze extra dikke editie ligt vanaf 27 mei in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Teake Zuidema

Beeld: Stephen Maturen/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Artikelen