Franse diëtiste geeft militairen ballen

André Kesseler

15-02-2020 08:59:04

diëtiste militairen ballen

Een Franse diëtiste bedenkt een manier om soldaten in het veld van voldoende voedingstoffen te voorzien.

Als je in het leger een kantoorbaan hebt, is het niet zo moeilijk om per dag voldoende calorieën naar binnen te werken. Maar er zijn ook militairen, vooral van special forces-eenheden die soms dagenlang door het terrein banjeren, die heel hard moeten bunkeren om geen gewicht te verliezen. Dat is ook in het Franse leger een probleem en om dat te voorkomen, worden er wel extra energierijke snacks verstrekt, maar helaas vinden de meesten die niet te knagen. Mélanie Oullion-Simon, een 25-jarige diëtiste en voedingsdeskundige vond een oplossing: lekkere energiebommen.

Lees ook:

Onder de manschappen

Oullion-Simon begon met een onderzoek onder 260 Franse soldaten en vroeg ze onder meer wat ze wel eetbaar vonden, wat ze van hun rantsoen links lieten liggen en wat ze als extraatje van huis meenamen. Vervolgens dook ze in de wetenschappelijke studies en bracht bijna een jaar door tussen de manschappen. Iets waar de manschappen waarschijnlijk geen enkel bezwaar tegen hadden.

Op basis van al die informatie concludeerde ze dat een militair in het veld ongeveer 4000 calorieën per dag verbrandt. De NAVO houdt voor dat soort eenheden 4900 calorieën per dag aan en voor koude omstandigheden stijgt de energiebehoeften naar 6000 calorieën. De voedingsdeskundige ontdekte dat de dagelijkse Franse rantsoenen maar 3500 calorieën bevatten.

Terug naar de basis

Er moest dus iets bij komen; iets dat niet alleen een flinke hoeveelheid calorieën bevat, maar ook niet smelt, niet kruimelt, geen kleverige vingers oplevert en onder alle omstandigheden lang eetbaar blijft.

Oullion-Simon bedacht twee basisrecepten: eentje op basis van dadels, amandelen en walnoten, de anderen met hazelnoten en pure chocolade. Ze mixte er vervolgens wat cafeïne of theïne door voor de broodnodige energiekick en wat plantaardige eiwitten voor de extra voedingswaarde. Vervolgens draaide ze daar ballen van (ter grootte van een klein uitgevallen pingpongbal) en werkte die af met een op rijst gebaseerde coating. Elke bal weegt ongeveer 100 gram en is goed voor 50 of 65 calorieën.

Ze noemt haar voedingssupplementen MOS Energy Balls; een afkorting van military optimized superfoods én niet geheel toevallig ook haar initialen. Inmiddels zijn de MOS getest en goedbevonden door Amerikaanse en Europese soldaten. Oullion-Simon gaat nu industrieel opschalen om de militaire wereld van ballen te voorzien.

Bronnen: MOS Nutrition / Popular Science

Beeld: MOS Nutrition

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens