Ga je dood van vallen?

Naomi Vreeburg

08 February 2016 16:00

Deze rubriek lijkt een waar toevluchtsoord te zijn voor morbide vragen. Zo heeft Philip Bosma uit Elst gehoord dat mensen die zelfmoord plegen door van een hoge plek te springen vaak al gestorven zijn voordat ze de grond raken. Dat zou komen door een acute hartstilstand, veroorzaakt door de enorme paniek of schrik. Klopt dat?

We vragen het aan Inger Schipper, hoogleraar traumachirurgie in Leiden. “Nee dat klopt niet”, antwoordt ze. “Van schrikken of paniek krijg je niet zomaar een hartstilstand. Het gebeurt maar heel zelden dat mensen al overleden zijn als ze de grond raken.” Maar, merkt ze op, vaak hebben ze wel een verlaagd bewustzijn, bijvoorbeeld doordat er drank, drugs of medicijnen in het spel waren.

Als mensen inderdaad al dood zijn als ze de grond raken, is er meestal sprake van een hartstilstand, hartinfarct of beroerte die de eigenlijke oorzaak vormde voor de valpartij. Denk aan iemand die toevallig een hartstilstand krijgt terwijl hij op een hoog punt staat te werken.

Maar waaraan overlijden anderen dan na zo’n val? “Dat ligt eraan hoe je neerkomt. Als je op je hoofd terechtkomt, verbrijzelt je schedel en dan ben je opslag dood. Land je in staande positie, dan breken je benen en mogelijk je wervelkolom, maar daar ga je niet direct aan dood. Je kunt daarna alsnog overlijden door het bloedverlies dat bij alle breuken en letsel aan organen optreedt. Kom je erg hard op je benen neer, dan loopt de schok door tot in je borstkas of zelfs je hoofd. Je hart en je hersenen krijgen dan ook een grote klap, waaraan je acuut overlijdt.”

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 1/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images


Meer Artikelen