Geamputeerde penis opnieuw aangehecht

Laurien Onderwater

02-07-2020 11:29:12

Engelse chirurgen hebben met succes de penis van een man aan zijn lichaam bevestigd, bijna een dag later nadat deze was afgesneden.

Waarom schrijft KIJK in vredesnaam over een succesvolle penisoperatie, horen we je denken. Het bijzondere is echter dat er maar weinig operaties worden uitgevoerd waarbij een jongeheer opnieuw wordt bevestigd aan het lichaam, en dat daarna ook nog eens alles functioneert. En wat dit medische geval extra opmerkelijk maakt, is dat de penis van de patiënt 23 uur geen bloed aangevoerd had gekregen. Toch is een team van urologen en plastische chirurgen erin geslaagd het orgaan te replanteren, zoals dat heet. Dat schrijven de artsen in het medische vakblad BMJ Case Reports.

Lees ook:

Op het nippertje

Voor elk orgaan geldt: hoe langer je wacht met transplanteren (of replanteren), des te kleiner is de kans dat het lichaamsdeel het overleeft. Helaas lukt het niet altijd om meteen de operatie in gang te zetten, vooral niet bij een penisreplantatie. Dit komt doordat maar weinig artsen weten hoe ze te werk moeten gaan wat weer het gevolg is van het zeldzame aantal beschreven gevallen.

Bij deze 34-jarige patiënt waren de chirurgen er dan ook net op tijd bij. In BMJ Case Reports valt te lezen dat de Engelsman lijdt aan paranoïde schizofrenie. Tijdens een psychotische aanval had de patiënt geprobeerd zichzelf van het leven te beroven door zijn penis af te snijden.

Pas 15 uur later, toen de man was ontdekt, werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar medici hem reanimeerden en naar de operatiekamer brachten. De artsen moesten snel handelen voordat het orgaanweefsel zou afsterven.

Goed doorbloed

Als gauw zag het team dat grote bloedvaten die langs de bovenkant van het geslachtsdeel liepen nog intact waren. Met behulp van een ader uit de arm van de patiënt werden de vaten opnieuw verbonden met de rest van het lichaam, waardoor ze – inmiddels was er 23 uur verstreken – bloed terug naar het penisweefsel konden brengen. Een grote zenuw was echter te beschadigd om te herstellen.

Toch was de operatie voorspoedig verlopen. Zes weken later werkte niet alleen de plasbuis van de Engelsman weer, ook het gevoel was teruggekeerd in zijn jongeheer. En dankzij een opnieuw geplaatste slagader en ader kon de patiënt zelfs een volledige erectie krijgen. De artsen hopen dat deze succesvolle zaak andere chirurgen het vertrouwen geeft om vaker penisreplantaties uit te voeren – slechts honderd van dergelijke operaties staan beschreven in de medische literatuur.

Bronnen: BMJ Case Reports, ScienceAlert

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens