Geen goed idee: spiegel in je auto laten liggen

Laurien Onderwater

26 July 2018 12:59

spiegel auto

Het is niet zo’n strak plan om een spiegel in je geliefde auto te laten liggen wanneer buiten de zon schijnt. Je kunt waarschijnlijk al raden waarom.

Van bepaalde dingen is het bekend dat je ze beter niet in een hete auto kunt achterlaten (en dan hebben we het nog niet eens over kinderen en dieren, want daarvan mag wel duidelijk zijn dat je ze absoluut niet in het voertuig laat zitten). Zo is het niet zo slim om etenswaar in de auto te hebben liggen of een flesje water. Ook niet slim: een parabolische spiegel in de achterbak.

Lees ook: Hoelang duurt het voor een auto is veranderd in een oven?

Parabolische spiegel

Want als je deze les negeert, staat je een onaangename verrassing te wachten wanneer je terugkeert naar je auto. Docent Marc Kossover kan erover meepraten, he learnt it the hard way. Hij nam zijn parabolische spiegels mee naar het San Francisco Exploratorium voor een demonstratie. Kossover gebruikt de spiegels meestal om te laten zien hoe zonneovens werken. Met slechts één spiegel zou een liter water al in 15 minuten kunnen worden gepasteuriseerd.

In tegenstelling tot normale platte spiegels, die licht reflecteren onder dezelfde hoek als waarin het binnenkomt, projecteren parabolische spiegels al het licht op één enkel punt. Deze eigenschap is erg handig voor telescopen en schotelantennes, maar minder fijn wanneer je zo’n spiegel in de achterbak van je auto laat liggen.

Smeltende auto

Dat is dus wat Kossover had gedaan en – je voelt hem waarschijnlijk al aankomen – dat liep niet helemaal goed voor de auto af.

Kossover kreeg pas door wat de spiegel voor schade had aangericht toen hij weer plaats nam achter het stuur en in zijn binnenspiegel keek. Een deel van het dak en de achterklep waren gesmolten. Gelukkig was Kossover er toch nog enigszins op tijd bij; had hij langer gewacht, dan was de kans op een brand groot geweest.

Bronnen: Gizmodo, Popular Mechanics

Beeld: Marc Kossover

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Foto's