Gekleurd ondergoed en druiven met nieuwjaar

Naomi Vreeburg

01 January 2016 10:45

Met dieren praten of je meubels uit het raam gooien. Zes nieuwjaarstradities wereldwijd.

Happy new year! Zijn de oliebollen en appelflappen achter de kiezen verdwenen? En ben jij zo heldhaftig geweest een duik te nemen in de zee? Dan heb je alweer een aantal Nederlandse nieuwjaarstradities achter de rug. Maar wat hebben ze in andere landen gedaan om het jaar in te luiden?

  • In Rusland wordt een lekker glaasje champagne minder smakelijk gemaakt. De Russen gooien tijdens de jaarwisseling as in hun champagne, afkomstig van verbrande wensbriefjes. Na er een mixje van te hebben gemaakt, moet het worden opgedronken.
  • Bij elke klokslag die de Spanjaarden om twaalf uur horen, moeten ze een druif opeten. Dit zou ze geluk brengen.
  • Professionele duikers planten in Siberië versierde bomen onder het ijs.
  • In Italië is het traditie om rood ondergoed te dragen. Dit zou geluk en liefde brengen in het nieuwe jaar. In Argentinië wordt een roze onderbroek op prijs gesteld tijdens de jaarwisseling en in Bolivia een gele.
  • Je kunt tijdens de jaarwisseling maar beter niet onder ramen doorlopen in Johannesburg. De kans is dan namelijk aanwezig dat je een bankstel of eettafel op je knar krijgt. Door meubels het jaar uit te pleuren, maken de Zuid-Afrikanen een schone lei.
  • In Roemenië lijken ze een beetje wausie te worden bij het inluiden van het nieuwe jaar. Hier fluisteren mensen namelijk tegen hun dieren in de hoop dat ze iets verstaanbaars terug zeggen. Als ze een woord in het blaten, blaffen, loeien of miauwen horen, brengt dat geluk.

Lees ook tien feitjes over oud en nieuw


Meer Mens