Tien feitjes over oud en nieuw

Naomi Vreeburg

01 January 2015 13:00

De meest gedronken champagnesoort tijdens de jaarwisseling is een brut. Nog meer weetjes omtrent oud en nieuw.

Gelukkig nieuwjaar! We hopen dat de oliebollen en champagne je hebben gesmaakt. Maar hoeveel van die deegballen verstouwen we eigenlijk met oud en nieuw en waarom eten we ze überhaupt? En met welke champagnesoort spoelen de meeste mensen deze baksels weg? Een lijstje feitjes over de jaarwisseling.

champagne1. De inwoners van Samoa zijn de eerste aardbewoners die 2015 hebben ingeluid. Het eilandstaatje sloeg 30 december in 2011 over om beter te kunnen handelen met Australië en verlegde zo de datumgrens, waardoor de Samoanen sindsdien als eerste het nieuwe jaar vieren.

2. Nederlanders drinken jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen flessen champagne. In België is dit aantal bijna vier keer zoveel. Rond de 95 procent van de champagneflessen wordt in Nederland in de laatste week van het jaar geopend.

3. De champagnesoort die het meest achterover wordt gegooid tijdens de jaarwisseling is een Brut – een alcoholische drank met maximaal 15 gram suiker per liter. Dit is niet zo verrassend, want het is sowieso de meest gedronken champagnesoort ter wereld.

4. Aan het begin van 2014 verwachtte 81 procent van de Nederlanders zijn goede voornemens vol te houden. Helaas is het slechts een op de vier gelukt.

5. Ook in 2015 is het meest genoemde goede voornemen afvallen. Zo’n 27 procent wil weer een paar kilo lichter gaan wegen. Op nummer twee staat het minder gestrest zijn met 25 procent.

6. Er worden ongeveer acht oliebollen per persoon gegeten rond oud en nieuw.

Oliebollen

7. Waarom we deze bollen, de opvolgers van oliekoeken, op oudejaarsdag eten, is niet precies bekend. Een van de spannendste theorieën is dat de oorsprong van de traditie Oud Germaans zou zijn. De godin Perchta zou in de periode van 26 december tot en met 6 januari met haar geesten rondwaren op aarde. Door oliebollen te eten zou het vet ervoor zorgen dat je niet kon worden opengereten door het zwaard van de godin.

8. In sommige streken in België worden oliebollen ook wel smoutbollen genoemd. Dit omdat ze vroeger in smout – dierlijk vet dat voornamelijk afkomstig is van varkensbuik – werden gebakken.

vuurwerk9. De traditie om vuurwerk af te steken op oud en nieuw is al eeuwenoud. Volgens bijgelovige mensen was de kans groot dat kwade geesten rond de jaarwisseling rondspookten op aarde. Om ze weg te jagen moesten de bangeriken zoveel mogelijk lawaai maken. En dus gingen mensen knallend het jaar uit.

10. Er is op de eerste vuurwerkverkoopdag in 2014 voor 25 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Niet iedereen is hier even blij mee. Er zijn meer dan 40.000 klachten binnengekomen over het geknal. Of dit ervoor zal zorgen dat we 2016 niet meer inluiden met vuurwerk? We wachten het af. Maak er in ieder geval een spetterend 2015 van!

Bronnen: NOS, ChampagneInfo, NRC, RTL Nieuws, AD


Meer Nieuws