Hoera! KIJK bestaat 50 jaar

KIJK-redactie

28 June 2018 10:50

R

Om KIJKs gouden jubileum te vieren, hebben we een special samengesteld met daarin de beste, leukste, spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad.

Vijftig jaar geleden begon KIJK als weekblad. De uitgever had zijn medewerkers “met grote zorg gekozen” en samen begonnen ze vol goede moed aan het avontuur. Waarschijnlijk had geen van hen kunnen bedenken dat het blad waar ze toen met hart en ziel aan werkten, een halve eeuw later zou zijn uitgegroeid tot een van de meest herkenbare tijdschriften van Nederland.

En het doel waarvoor het blad toen werd opgericht, staat nog steeds: we willen onze lezers informeren over de wereld van wetenschap en techniek. Dat is hard nodig in een tijd waarin feiten onder vuur liggen en objectieve informatie, ondanks een stortvloed aan nieuwsberichten, lastiger te vinden is dan ooit.

Om het 50-jarige bestaan te vieren, zijn we in de archieven van KIJK gedoken en hebben we meer dan 50.000 pagina’s doorgespit. Dat was een monsterklus, maar we deden het met een enorme grijns op ons gezicht. Want was is het leuk om een verhaal te lezen uit 1971 waarin de toekomst van het navigatiesysteem wordt beschreven.

We vonden de verzonnen ruzie terug tussen redacteur Leo Polak en de toenmalige hoofdredacteur Hans Waleveld, die tot de nodige lezersbrieven leidde. We lazen de eerste aflevering van de verhalenreeks Complot!, en een wetenschappelijk verhaal over ‘vieze dingen’ uit 2001.

Gedateerd versus tijdloos

Sommige verhalen zijn heerlijk gedateerd, zoals dat over de eerste adventure-games. Andere staan weer heel erg in het teken van de tijd, zoals het artikel over een dreigende kernoorlog uit 1986.

Het feit dat we ‘slechts’ 308 pagina’s mochten vullen, zorgde voor soms pijnlijke keuzes, maar het is gelukt. Het resultaat is een fraai overzicht van de beste, leukste, spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van KIJK. En over vijftig jaar maken we er graag nog eentje.

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel. Liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.

 


Meer Mens