Hoge opleiding geen garantie voor goede directeur

KIJK-redactie

18 September 2010 13:00

Onderzoek wijst uit dat een indrukwekkend schoolverleden niet het langetermijnsucces bepaalt van directeuren. Toch kiezen bedrijven graag voor hoogopgeleide sollicitanten.

Dit zijn de belangrijkste resultaten van een onderzoek naar de prestaties van directeuren en hun opleidingsniveau, uitgevoerd door Brian Bolton van de Universiteit van New Hampshire. De indicatoren om het opleidingsniveau van de directeuren te beoordelen waren onder andere of de persoon op een van de beste twintig opleidingsinstituten had gezeten en of hij een masterdiploma had gehaald.

Bolton analyseerde 14.500 jaren aan data en 2600 gevallen waarbij van directeur werd gewisseld. Hieruit bleek dat bedrijven liever een persoon aannamen die tenminste het opleidingsniveau van de ingewisselde directeur had. Dit verhoogde de prestaties van het bedrijf op de korte termijn, maar op de lange termijn had een hoog opleidingsniveau geen invloed op het succes van het bedrijf.

Volgens Bolton selecteren bedrijven op leerniveau, omdat dit zo makkelijk te bepalen is. “Interpersoonlijke kwaliteiten, leiderschapspotentie en strategische visie zijn belangrijke eigenschappen van succesvolle directeuren. Maar deze kwaliteiten zijn moeilijk te identificeren en nog moeilijker om te meten. Daarom vertrouwen leidinggevenden tijdens het kiezen van een nieuwe directeur op meetbare kenmerken: werkervaring en opleidingsniveau.”

Bronnen: EurekAlert!, University of New Hampshire


Meer Mens