Is Amelia al gevonden?

André Kesseler

17-10-2019 15:59:27

amelia

Maanden geleden begon meesterspeurder Robert Ballard in de Grote Oceaan aan een zoektocht naar Amelia Earhart.

Eind juli toog de beroemde oceanograaf Robert Ballard, die onder meer naam maakte met het opsporen van het wrak van de Titanic, naar een atol grofweg tussen Hawaï en Australië. Zijn doel was om nu eens eindelijk uit te vinden wat er met de beroemde Amelia Earhart is gebeurd. Kennelijk is de luchtvaartpionier echt heel erg zoek, want zelfs de grote Ballard heeft nog geen spoor van haar of de Lockheed Electra 10E kunnen vinden.

Nikumaroro

De 39-jarige Earhart vertrok op 1 juni 1937 met navigator Fred Noonan naast zich vanuit Miami richting de Atlantische Oceaan in een poging om als eerste vrouw rond de wereld te vliegen. Maar na ruim 35.000 kilometer raakten ze in de problemen. Met nog 11.265 kilometer te gaan, verloren ze tijdens de vlucht tussen Lae in Nieuw-Guinea en Howland Island radiocontact en verdwenen ergens in de buurt van de atol Nikumaroro.

Puzzelstukjes

Ballard zocht met special apparatuur aan boord van zijn schip de Nautilus de ‘bergachtige’ zeebodem af en liet een ander team Nikumaroro zelf afspeuren. Alle inspanningen leverde tot op heden geen enkel resultaat op.

Het verbaast Richard Gillespie, oprichter van TIGHAR – een groep die al jaren probeert om te achterhalen wat er met Earhart gebeurd is – niet dat Ballard niks heeft gevonden. Hij laat weten dat de Lockheed Elektra geen heel robuust toestel was en dat het door de crash en 82 jaar in zee waarschijnlijk in duizenden kleine stukjes uiteen is gevallen. En die vind je niet eenvoudig terug.

DNA

Archeologen betrokken bij Ballards expeditie doen nog een DNA-analyse van materiaal dat werd gevonden op een plek waar in het verleden tijdelijk mensen hebben gekampeerd. De uitslag daarvan kan bepalen of Ballard zijn zoektocht naar de luchtvaartlegende voortzet. Want de romp kan dan wel uiteen gereten zijn, maar de twee motoren en het landingsgestel zijn nou eenmaal forse klompen staal die, ook na tientallen jaren, terug te vinden moeten zijn.

Bron: LiveSciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens