James Bond is ongezond bezig tijdens zijn missies

Marysa van den Berg

22 oktober 2021 13:37

James Bond

Onveilige seks, rondzwervende parasieten en op martini’s na niks drinken. Volgens onderzoek loopt 007 nogal wat gezondheidsrisico’s.

Tussen 1962 en 2021 verschenen in totaal 25 films over James Bond. Daarin bezocht hij in totaal wel 47 landen. Maar tijdens al die reizen nam hij het niet zo nauw met de hygiëne én nam hij te weinig voorzorgsmaatregelen tegen ziek worden. Dat concluderen onderzoekers van het Radboud UMC in een publicatie in Travel Medicine & Infectious Disease.

Lees ook:

Promovendus Wouter Graumans liep zelf voedselvergiftiging op bij een werkbezoek aan Burkina Faso. Hierop vroeg hij zich af hoe filmheld James Bond het eigenlijk doet. Loopt hij bij zijn vele buitenlandse missies niet ontzettend veel gezondheidsrisico’s? Samen met collega’s epidemioloog Teun Bousema en malaria-onderzoeker Will Stone analyseerden hij alle films van de geheim agent.

Een bloemlezing van de gezondheidsrisico’s van geheim agent 007:

No time to wash hands

Ooit James Bond zijn handen zien wassen? Hij deed het welgeteld twee keer: na een maaltijd in From Russia with Love en na het doden van een tegenstander in een modderbad in Diamonds are Forever. Schone handen krijgen na het afleiden van hongerige krokodillen in Live and Let Die met stukken rauwe kip vond de agent niet nodig. Hij had het te druk met een exploderend drugslab en een wilde achtervolging in een gestolen speedboot. Dat is niet zo slim van Bond, want rauwe kip is berucht vanwege de kans op ziekteverwekkers als Salmonella en Clostridium, die heftige diarree kunnen veroorzaken.

Al die sekspartners

Aan vrouwelijk schoon geen gebrek in het leven van James Bond. De onderzoekers berekenden dat hij gemiddeld 2,4 keer per film de lakens deelde met een dame (in totaal 59 keer). De vraag is of Bond wel altijd voorbehoedsmiddelen gebruikte. Naast een ongewenste zwangerschap zit hij vast ook niet te wachten op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Hier rustig over praten met zijn aanstaande scharrel was vaak geen tijd voor: in The Living Daylights had hij minder dan 20 minuten nodig om na landing met een parachute op een luxueuze jacht de liefde te bedrijven.

Uitdroging op de loer

We zien James Bond regelmatig martini’s – let wel, shaken, not stirred – drinken, maar hij schijnt nooit een kater te hebben. En drinkt hij verder nog wat? Heel sporadisch, zoals een kop koffie in Dr. No. (In die koffie zat overigens gif, waardoor de agent knock out ging.) Zo weinig drinken kan tot uitdroging leiden. Niet zo handig, gezien hij tijdens de vele achtervolgingen in vaak warme oorden (soms zelfs in driedelig zwart pak) vast flink zal zweten. O, en aan insmeren met zonnebrandcrème doet Bond trouwens ook niet. Zonnesteek en verbranding liggen dus op de loer.

Teken en ander ongein

In You Only Live Twice loopt James Bond door hoog gras in Japan op weg naar een raket-lanceerstation. Gelukkig heeft hij een lange broek aan, want in deze lage begroeiing zitten soms teken. Deze beestjes kunnen een virus overbrengen dat hersenvliesontsteking veroorzaakt. Bond heeft het dit keer wel goed in zijn oren geknoopt. Dat valt niet te zeggen voor de dame in bikini die met de agent meeloopt.

Nare parasieten konden er ook zijn geweest in de film Spectre. Daar zit agent 007 met de kat van zijn aartsvijand Ernst Stavro Blofeld op schoot. Sommige katten zijn besmet met een parasiet die de ziekte toxoplasmose overbrengt. Onderzoek bij muizen heeft aangetoond dat zo’n infectie maakt dat je gevaarlijk gedrag gaat vertonen. Zou dit de roekeloze houding van Bond tijdens diens missies verklaren? Een autopsie na zijn dood kan volgens de onderzoekers uitsluitsel geven.

Neem je verantwoordelijk!

Graumans en collega’s concluderen dat James Bond, net als vele andere reizigers, te weinig oog heeft voor gezondheidsrisico’s. Ze roepen MI6 en zijn direct leidinggevende M op om hun verantwoordelijk te nemen: Bond heeft meer voorbereidingstijd nodig voor zijn missies! You only live once, tenslotte.

De studie is uiteraard vooral grappig bedoeld. De onderzoekers staken er hun vrije tijd in. Toch hopen ze dat het reizigers aan het denken zet. Zij zien bijvoorbeeld in het RadboudUMC nog vaak patiënten komen die het niet zo nauw hadden genomen met malariavoorzorgsmaatregelen tijdens hun bezoek aan tropische landen. Volgende keer een malariapil innemen voordat je op reis gaat naar dit soort oorden, mister Bond?

Bronnen: Travel Medicine & Infectious Disease, Radboud UMC

Beeld: Terry Fincher/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Mens