Aston Martin bouwt eerste motorfiets

Laurien Onderwater

07 November 2019 15:59

Aston Martin

Aston Martin staat natuurlijk bekend om zijn exclusieve auto’s die James Bond graag aan gruzelementen rijdt. Nu heeft de Britse autobouwer het over een andere boeg gegooid.

Dat je veel poen op de bank moet hebben staan om een Aston Martin aan te kunnen schaffen, is duidelijk. Je bent al snel twee ton kwijt voor een wagen. Toch kan het nog gekker, want eerder dit jaar werd een exemplaar voor maar liefst 5,7 miljoen euro geveild. Goed, het ging dan wel om een zeer bijzondere uitvoering; de DB5 ‘Bond Car’ die barst van de slimme spionnensnufjes.

Maar de Britse autofabrikant heeft het even helemaal anders aangepakt en een voertuig ontwikkeld dat niet vier, maar slechts twee wielen bevat. Maak kennis met motorfiets AMB 001.

Lees ook:

Limited edition

Aston Martin sloeg de handen ineen met het eveneens Britse Brough Superior dat vroeger veel motoren produceerde. De AMB 001 beschikt over een V-twin turbomotor (997 cc) die 182 pk levert. Verder heeft de fiets een frame gemaakt van koolstofvezel versterkt kunststof met titanium onderdelen om de boel een beetje licht en sterk te houden. De tweewieler weegt dan ook maar 180 kilo.

Zowel de handvatten als het minimalistische zadel zijn van leer gemaakt.

De digitale meters zitten goed verstopt.

De V-twin-motor heeft een inhoud van 997 cc.

Ook dit voertuig – dat wordt tentoongesteld op de EICMA-motorshow in Milaan – is bedoeld voor de elite, want er worden slechts honderd exemplaren van gemaakt en de tweewieler gaat 108.000 euro kosten. (Nou ben ik van mening dat je voor dat geld veel mooiere motoren kunt kopen.) Wat vind jij van het design: strak of kan Aston Martin het maar beter bij auto’s houden?

Bronnen: Aston Martin, New Atlas

Beeld: Aston Martin

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Foto's