Kun je een leesbril voorkomen?

KIJK-redactie

05 October 2020 15:00

leesbril

Wellicht heb je het zelf al ervaren: je houdt verpakkingen steeds verder van je af om de tekst erop te kunnen lezen. Je hebt een leesbril nodig. Had je dit kunnen voorkomen?

Vanaf hun veertigste levensjaar, maar soms al eerder, krijgen de meeste mensen last van ‘te korte armen’. Ze kunnen daardoor hun KIJK, mobiel of laptop niet ver genoeg meer bij hun ogen vandaan houden om de letters scherp te zien. Vooral bij weinig licht wordt het moeilijk. En zo staan we op een dag bij de opticien voor een leesbril, en voelen we ons officieel oud. Kun je die vermaledijde leesbril ook voorkomen? Met een beetje oogspiertraining misschien?

Lees ook:

Oudziendheid

Helaas, de achteruitgang in het lezen heeft niet zozeer te maken met het verslappen van de oogspieren, als wel met het harder worden van de ooglens. Door veranderingen in de eiwitten die daarin huizen, wordt de ooglens minder flexibel, waardoor hij niet meer goed bol kan staan. En die bolling is noodzakelijk als je dichtbij wilt focussen. Oogoefeningen om die te korte armen – of beter gezegd: oudziendheid oftewel presbyopie – te voorkomen, kunnen we dus naar het rijk der fabelen verwijzen.

Wat wél kan, is je hersenen trainen om onscherpe letters toch te kunnen lezen. Daarvoor zijn apps te koop, bijvoorbeeld GlassesOff. Je moet dan regelmatig naar speciale beelden (Gabor-patronen) staren die het gezichtscentrum in de hersenen stimuleren. En hoewel er ook kritiek is, zijn er wetenschappelijke studies die verbetering laten zien door dit type training. Maar het kost geld en vooral veel tijd, en eigenlijk houd je jezelf toch een beetje voor de gek: je ogen worden er niet beter van. Hooguit kun je iets langer de jeugdige schijn ophouden voor je omgeving.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2020.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Diana de Veld

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt